Newsflash
Internaționale

Activitatea fizică, utilă în distrofia musculară

de Dr. Diana Andronache - apr. 8 2022
Activitatea fizică, utilă în distrofia musculară

Tipul potrivit de antrenament de rezistenţă ar putea fi benefic pentru pacienţii cu distrofie.

Distrofia musculară reprezintă un grup de afecţiuni medicale care implică pierderea progresivă a masei musculare. Distrofia musculară Duchenne este o formă gravă de distrofie musculară.

Potrivit unei echipe de cercetători, anumite activităţi pot ajuta la întărirea mușchilor afectaţi de această afecţiune. Impresionant este faptul că specialiștii au descoperit acest lucru prin stimularea neuromusculară a peștilor zebră.

Acești pești prezintă similitudini moleculare cu fibrele musculare umane și nu este prima oară când sunt folosiţi ca model de testare. În cadrul studiului, peștii zebră au fost programaţi să prezinte o mutaţie care îi afectează în mod similar cu cel întâlnit în distrofia musculară Duchenne.

        Cercetătorii de la Universitatea din Maine, SUA, au utilizat stimularea electrică neuromusculară pentru a obţine o contracţie musculară similară celei înregistrate la ridicarea de greutăţi. Ei au creat patru rutine, denumite după modele folosite deja de halterofili: putere, forţă, hipertrofie și anduranţă.

Astfel, peștii au efectuat „gimnastică” subacvatică ajutaţi de echipamente speciale, iar cercetătorii le-au analizat mușchii scheletici pentru a vedea schimbările suferite în urma acestor activităţi.

Rezultatul a fost că doar stimularea neuromusculară de anduranţă îmbunătăţește morfologia joncţiunii neuromusculare, capacitatea de înot și supravieţuirea, toate acestea beneficiind de prezenţa hemoxigenazei, o enzimă antioxidantă, și a receptorului integrină alfa 7.

Rezultatele obţinute sugerează că tipul potrivit de antrenament de rezistenţă ar putea fi benefic pentru pacienţii cu distrofie.

 


Notă autor:

https://www.sciencedaily.com/releases/2022/03/220324184652.htm

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe