Newsflash
Știri

Admitere: 3.844 de candidaţi înscrişi la examenul organizat de UMF „Carol Davila”

de L. Budin - iul. 24 2023
Admitere: 3.844 de candidaţi înscrişi la examenul organizat de UMF „Carol Davila”

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti a organizat, duminică, 23 iulie, la Complexul Expoziţional ROMEXPO, examenul de admitere în ciclul de studii universitare de licenţă.

Au fost scoase la concurs 1.625 de locuri, dintre care 1.245 finanţate de la bugetul de stat şi 380 cu taxă.

Rectorul Universităţii bucureștene, Viorel Jinga, citat de Agerpres, a precizat, la o conferinţă de presă, că la examen s-au înscris 3.844 de candidaţi, plus 143 de candidaţi la medicină militară. Au lipsit 65 de candidaţi, rectorul apreciind că prezenţa a fost  foarte bună.

Admiterea la Universitatea de Medicină farmacie Carol Davila din Bucureşti este în fiecare an o provocare, pentru că prin modul în care selectăm viitorii studenţi asigurăm viitorul medicinei româneşti de mâine. În acest an sunt înscrişi 3.844 de candidaţi, plus 143 de candidaţi la medicină militară. Astăzi au lipsit 65 de candidaţi - 41 la Medicină, 14 la Stomatologie, opt la FMAM (Facultatea de Moaşe şi Asistenta Medicală) şi doi la Farmacie. Deci, considerăm că prezenţa este foarte bună. Probabil că examenul de ieri de la Braşov a făcut ca unii dintre candidaţi, care probabil au ieşit acolo, să nu mai vină astăzi la admitere. Dar, în general, considerăm că prezenţa este foarte bună”, a spus Viorel Jinga.

El a adăugat că aceşti candidaţi se pregătesc de circa doi ani pentru admiterea la Medicină, încă din clasa a XI-a, menţionând că Asociaţia studenţilor în medicină din Bucureşti le-a asigurat o simulare şi un tur în facultate.

Viorel Jinga a afirmat că cei care se îndreaptă spre Facultatea de Medicină trebuie să o facă din vocaţie, înţelegând „rostul de a îngriji mai târziu pacienţii”.

Faţă de ceilalţi, noi am păstrat manualul de liceu, de asemenea am păstrat modalitatea de a alege între fizică şi chimie, alţii având doar biologie şi chimie la examen. Considerăm că acei 15%, care au venit şi dau proba la fizică sunt copii foarte buni în domeniul respectiv şi fizica este una disciplinele foarte importante în pregătirea unui medic, mai ales în anumite specialităţi”, a spus Jinga.

Potrivit rectorului, la locurile pe buget, concurenţa este de 3,7 la Stomatologie şi 3,5 la Medicină.

La Medicină avem 250 de locuri la taxă şi (...) o să reducem foarte mult în anii viitori locurile de la taxă, pentru că în fiecare an există disputa pentru note, de unde pleacă anumite nemulţumiri. Atunci o să reducem la minimum locurile cu taxă, pentru că aceste reclasificări anuale înseamnă supărări uneori din partea unor colegi studenţi care spun că nu este uniformitate în pregătire şi în mai ales în evaluare”, a adăugat Viorel Jinga.

Cătălin Cîrstoiu, decan al Facultăţii de Medicină Bucureşti, a spus că admiterea la Medicină este un examen dificil, iar candidaţii sunt conştienţi că urmează un învăţământ care nu se termină niciodată pe parcursul unei lungi cariere.

Mi-aş dori ca ei să trăiască vremurile când profesia medicală va fi considerată aşa cum trebuie la nivel social (...) Noi vom duce mai departe tradiţia în toate clinicile noastre universitare. În aproape toate spitalele din Bucureşti sunt specialişti, sunt clinici universitare ale Facultăţii de Medicină şi cred eu, în viitor, să putem avea o infrastructură destinată numărului de studenţi pe care îl avem”, a spus Cătălin Cîrstoiu. 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe