Newsflash
ACTUALITATE Știri

ASSMB: Camera de gardă de la Spitalul de Copii Gomoiu, în pericol să fie închisă din lipsă de personal

de Florentina Ionescu - ian. 5 2024
ASSMB: Camera de gardă de la Spitalul de Copii Gomoiu, în pericol să fie închisă din lipsă de personal

Administraţia Spitalelor și Serviciilor Medicale București trage un semnal de alarmă în legătură cu profunda criză din sistemul de sănătate.

Guvernanții au condus sistemul medical către un colaps iminent prin ignorarea crizei din domeniul sănătății și prin tăierile drastice ale fondurilor alocate spitalelor, punând astfel în situație critică viețile pacienților, se arată într-un comunicat de presă transmis de Administraţia Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) redacției, în 4 ianuarie a.c. 

Citiți și: Concursuri pentru posturile vacante din Sănătate – noutăți 

Încă de ieri, camera de gardă de la Spitalul de Copii Gomoiu se află în pericol de a fi închisă din lipsă de personal. Spitalul este sub coordonarea ASSMB, însă, în urma ordonanței emise de guvernul Ciolacu, angajările au fost blocate încă de anul trecut, precizează instituția. 

Ca exemplu, peste 40 de asistente și infirmiere au plecat și nu au putut fi înlocuite, iar medicii, „oricât de eroi ar fi”, nu pot face miracole pentru salvarea de vieți și tratarea corespunzătoare a celor suferinzi. 

În ultimele trei săptămâni, arată sursa menționată, au fost diagnosticați cu gripă în jur de 500 de copii la unitatea sanitară, o medie aproximativă de 200 de cazuri pe săptămână. Mai mult, la camera de gardă vin între 120 și 170 de copii pe zi. Există doar doi medici operaționali în camera de gardă. Și acesta este doar un exemplu.  

,,Suntem în situația de a nu mai putea asigura continuitatea actului medical din lipsă de personal. Spitalele nu mai au suficienți medici, asistente medicale și personal auxiliar. Este în pericol sănătatea românilor, fie că sunt pacienți sau cadre medicale. Lipsa personalului în spitale înseamnă epuizarea personalului existent, fiind obligați să lucreze suplimentar, ceea ce duce la epuizarea fizică și implicit la acordarea unui act medical deficitar”, a declarat Oana Sivache (foto), director general al ASSMB.

Memorandumuri transmise încă de anul trecut 

În repetate rânduri, Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București a adresat Guvernului cereri pentru deblocarea posturilor în spitalele Capitalei. Aceste memorandumuri au fost transmise în luna iunie și apoi în noiembrie a anului trecut, fiind susținute de managerii a 19 spitale sub administrația lor. 

ASSMB a solicitat cu insistență deblocarea concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante în spitale și în administrația acestora, cerând totodată excluderea sectorului sănătății din măsurile de austeritate impuse prin ordonanță guvernamentală. Guvernul României a ales să ignore complet aceste solicitări. 

,,Niciun Guvern în lumea asta nu face economii din sănătatea propriului popor. Guvernul trebuie să protejeze sănătatea publică - este și un imperativ moral, nu doar o obligație legală. Este inacceptabil ca pacienții să fie tratați discriminatoriu în funcție de apartenența spitalului la Ministerul Sănătății, primării sau consilii județene”, a subliniat Oana Sivache.

ASSMB a transmis ieri că face din nou un apel de urgență către Guvern, cerând soluții rapide pentru a preveni colapsul general din sistemul medical. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe