Newsflash
ACTUALITATE Știri

Criza de personal în Sănătate

de Cristina GHIOCA - ian. 12 2024
Criza de  personal  în Sănătate

Managerii spitalelor din administrarea ASSMB au subliniat necesitatea deblocării posturilor din unităţile sanitare pentru rezolvarea lipsei acute de personal din sistem.

Ministerul Sănătăţii ar trebui să elaboreze o metodologie de ocupare a posturilor din sănătate pe o perioadă determinată de un an, similară procedurilor din pandemie. Măsura este necesară pentru rezolvarea crizei de personal din prezent, a afirmat Oana Sivache, directorul general al Administraţiei Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB). Declaraţia a fost făcută la o conferinţă de presă pe tema situaţiei actuale din sistemul de sănătate, organizată luni, 8 ianuarie, la sediul ASSMB.

„Deficitul de medici este determinat de mai mulţi factori, în special de decizii fără o analiză care să ţină cont de realităţile sistemului. România are o reală problemă în gestionarea unui plan de dezvoltare durabil. Deși un ciclu de formare durează, în medie, 10 ani, nu există o strategie de acoperire a deficitului de medici”, a punctat Oana Sivache. 

Potrivit acesteia, în prezent, la nivel naţional, se înregistrează un deficit de 15.000 de medici. Deblocarea posturilor ar rezolva pe termen scurt problema deficitului. Însă, pe termen lung, este necesară „regândirea modalităţilor de repartizare uniformă și eficientă a asistenţei medicale primare și de specialitate la nivelul întregii ţării”, a adăugat directorul ASSMB.

Deficitul de personal omoară oameni

Una dintre specialităţile afectate de lipsa de personal este Anestezia și Terapia Intensivă (ATI). Radu Ţincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, a subliniat impactul lipsei de medici din această specialitate asupra sistemului de sănătate. 

„N-am înţeles nimic din pandemie, când într-o criză sanitară am observat că deficitul de personal din Terapie Intensivă a fost cuantificat în pierderea de vieţi omenești. (...) Pe de altă parte, nu putem avea parte de servicii de calitate atât timp cât acei  pacienţi sunt îngrijiţi de un personal deficitar. Discutăm despre servicii de proastă calitate, pe care vrem să ni le asumăm ca ţară, la nivel naţional, fără să schimbăm această situaţie.”

În momentul în care luăm decizia de a bloca posturile (...), având în vedere că discutăm de un sistem deficitar de dinainte de această ordonanţă, este clar că ne punem cu toţii întrebarea dacă nu cumva, cineva, la un moment dat, va muri în faţa unui spital, pentru că nu există personal medical care să îl trateze. (Dr. Radu Ţincu)

În acest context el a menţionat că, în prezent, unele spitale funcţionează cu jumătate din normativul de personal. Cu resursa umană insuficientă se confruntă și spitalele aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii, nu doar cele din subordinea ASSMB. „Pot să spun cu responsabilitate că niciun spital din România nu are organigrama completă pentru personalul medical, discutând de medici, asistenţi medicali sau infirmiere”, a conchis specialistul. 

La deficitul de asistenţi medicali, infirmieri și personal TESA s-a referit și directorul ASSMB. Oana Sivache a subliniat, astfel, nevoia ca aceștia să fie motivaţi, inclusiv financiar, pentru a-și desfășura activitatea: „Motivarea personalului medical este esenţială pentru îmbunătăţirea satisfacţiei pacienţilor, iar motivarea personalului TESA poate avea un impact semnificativ asupra eficienţei și productivităţii unităţilor sanitare”.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe