Newsflash
ACTUALITATE Știri

ASSMB cere Guvernului să urgenteze soluțiile pentru a evita colapsul din sistemul sanitar

de Magdalena Tănăsescu - nov. 16 2023
ASSMB cere Guvernului să urgenteze soluțiile pentru a evita colapsul din sistemul sanitar

Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) avertizează asupra crizei profunde din sistemul de sănătate, cauzată de politicile actuale ale Guvernului.

Potrivit unui comunicat remis redacției, măsurile legislative recente „au adus sistemul medical în pragul colapsului, prin deciziile luate și ignorarea crizei din sănătate, prin tăierea drastică a fondurilor spitalelor, punând astfel în pericol viețile pacienților”.

Reprezentanții ASSMB susțin că spitalele din Capitală pe care le au în administrare se confruntă cu situații critice, iar consecințele sunt alarmante. Situația s-a agravat odată cu protestul angajaților CNAS. 

„La Spitalul Clinic Colțea, programul de decontare a facturilor pentru citostaticele achiziționate a fost decalat, punând în pericol viețile pacienților care depind de aceste tratamente vitale. La Spitalul Clinic de Ortopedie, Traumatologie și TBC Ostoarticular Foișor, finanțarea inconstantă a Programului Național de Ortopedie împiedică proiectarea și programarea activității de implantologie a spitalului și creează presiuni din partea pacienților și a autorităților”, se menționează în comunicat.

De asemenea, la Spitalul de Copii „Dr. Victor Gomoiu”, lipsa fondurilor pentru plata salariilor și a facturilor de utilităţi pune în pericol întreaga activitate a spitalului, afectând direct îngrijirea copiilor.

Recent, conducerea ASSMB şi managerii celor 19 spitale din Capitală administrate Primăria Capitalei au adresat Guvernului un memoriu comun, solicitând efectuarea tuturor demersurilor legale necesare, în vederea iniţierii şi adoptării unui act normativ prin care să se modifice OUG nr. 90/2023, în sensul stabilirii unei derogări/exceptări de la aplicarea art. I alin. (1) şi art. II alin. (1), în ceea ce priveşte achiziţiile şi cheltuielile destinate unităţilor sanitare publice”, se mai spune în comunicat. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe