Newsflash
ACTUALITATE Știri

Guvernul are la dispoziție 10 zile pentru a evita greva generală din Sănătate

de Magdalena Tănăsescu - ian. 31 2024
Guvernul are la dispoziție 10 zile pentru a evita greva generală din Sănătate

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” a anunțat că Guvernul are la dispoziție 10 zile pentru a evita declanșarea grevei la nivel de sector Sănătate, miercuri fiind trimisă o notificare în acest sens către Executiv.

Potrivit unui comunicat al organizației sindicale, notificarea are la bază încălcarea prevederilor şi principiilor stabilite de Contractul colectiv de muncă la nivel de sector Sănătate prin adoptarea OUG nr. 115/2023. 

 

„Ca o consecinţă a Notificării, legea obligă Guvernul să negocieze cu Federaţia «Solidaritatea Sanitară» (ceea ce a evitat în mod ostentativ, pentru a încerca ruptura înţelegerii cu cealaltă federaţie sindicală reprezentativă) şi să afişeze pe site-ul oficial această sesizare. După scurgerea celor 10 zile putem declara o grevă generală în sectorul sanitar, decizia în acest sens depinzând de atitudinea Guvernului în cadrul negocierilor şi de analizele de oportunitate”, se menționează în comunicat. 

Revendicările aferente notificării vizează în primul rând acordarea drepturilor privitoare la asigurarea continuităţii serviciilor medicale.

„În discuţie sunt drepturi salariale prevăzute de Legea nr. 153/2017 cum ar fi: raportarea tuturor sporurilor la salariul de bază în plată pentru toate categoriile de salariaţi, calculul salariilor de bază prin raportarea coeficientului de ierarhizare la salariul minim pe economie/ brut pe ţară garantat în plată, calcularea indemnizaţiei de hrană prin raportare la salariului minim pe economie, plata gărzilor cu tariful orar al normei de bază, acordarea indemnizaţiei de hrană şi a voucherelor de vacanţă pentru toate categoriile profesionale, adoptarea noii legi a salarizării în forma negociată”, se mai spune în comunicat.

Peste 300 de reprezentanţi ai Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” vor începe joi, 1 februarie, de la ora 10,00, în faţa Ministerului Muncii, seria protestelor de stradă menite să susţină revendicările organizaţiei înainte de declanşarea grevei generale. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe