Newsflash
Cultură

Australia abstractă

de Dr. Raluca BULEA - aug. 4 2023
Australia abstractă

Muzeul Naţional al Hărţilor și Cărţii Vechi găzduiește o expoziţie surprinzătoare de fotografie de călătorie. Aceasta poate fi vizitată până la 10 septembrie a.c.

Muzeul Naţional al Hărţilor și Cărţii Vechi reușește adesea să surprindă publicul prin evenimentele sale temporare, în ciuda faptului că dispune de un spaţiu relativ restrâns pentru a le organiza. Pentru această vară surpriza vine sub formă de fotografii, reunite sub genericul „Zoom pe Hartă: Australia Nebănuită”, în cadrul unui proiect curatoriat de Ioana Marinescu. 

Dacă cineva va trece pragul muzeului gândindu-se că va vedea alte imagini cu canguri, ursuleţi koala și ornitorinci, va fi puternic dezamăgit. Deși sunt fotografii de călătorie, așa cum ne este sugerat din titlu, felul în care Radu Păltineanu și Irina Repede au ales să imortalizeze Australia este cu totul diferit. După cum remarcabilă este și povestea care a stat în spatele imaginilor care au fost selectate pentru noi.


Galerie imagini (6)

Cei doi artiști și-au dorit să exploreze Australia profundă, autentică, să surprindă esenţa ţării-continent altfel decât în cadrul circuitelor turistice obișnuite. Așa că în octombrie 2021 au pornit la drum cu tricicletele, într-o călătorie care avea să se încheie un an și jumătate mai târziu. Fotografiile care au rezultat în urma acestei spectaculoase aventuri se încadrează, parţial, în compoziţia clasică a fotografiei documentare de natură și peisaj.

Perspective neașteptate

Ceea ce surprinde cel mai mult sunt imaginile imortalizate din văzduh, cu ajutorul unei drone. Acestea oferă privitorului o perspectivă nouă și de cele mai multe ori complet neașteptată. Văzând doar fotografiile, fără să știm la ce să ne așteptăm sau cum și unde au fost realizate, am avea într-un prim moment senzaţia că ne aflăm în faţa unor picturi abstracte, dominate de niște puternice tușe de culoare, de la roșul argilei la turcoazul marin. 

În fapt, este efectul de surpriză pe care fotografii l-au avut în vedere. Meritul lor este acela de a fi ales pentru noi și de a ne fi dezvăluit o altă perspectivă și o altă secvenţiere ale unor porţiuni ale regiunilor străbătute. Regiuni unde vegetaţia mărginește deșertul ori unde ţărmul pietros se pierde în mare, creând unduiri și reflectări de nuanţe în faţa cărora rămânem duși pe gânduri. 

Reflectând la aceste imagini, la forţa lor, dar și la curajul și tăria de caracter ale celor care le-au realizat, devenim conștienţi de faptul că oriunde în jurul nostru putem identifica alte moduri de a privi și de a defini lucrurile, și pe noi înșine în raport cu ele. Perspective care să ne facă mai buni și să ne permită să apreciem mai mult tot ceea ce ne-a fost dat.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe