Newsflash
ACTUALITATE Știri

Avem nevoie de o nouă lege a malpraxisului

de Magdalena Tănăsescu - oct. 20 2023
Avem nevoie de o nouă lege a malpraxisului

Din ce în ce mai mulţi pacienţi se consideră victime ale unor cazuri de malpraxis. De partea cealaltă, sunt și medici care nu mai doresc să facă gărzi, invocând riscuri majore din punct de vedere profesional.

 România are nevoie cât mai urgent de o lege specială a poliţei de asigurare profesională de malpraxis. Declaraţia îi aparţine Nicoletei Popescu, avocat al Colegiului Medicilor din România (CMR), care a participat joi, 12 octombrie a.c., la Conferinţa Maternopedia, organizată de Asociaţia SAMAS. Reuniunea s-a adresat asistenţilor medicali și moașelor și a avut ca temă principală „eroarea medicală în specialităţile perinatale”.

„Pe piaţa de asigurări este disponibilă la ora actuală o poliţă de malpraxis obligatorie, în absenţa căreia medicul nu poate avea drept de liberă practică, nu poate profesa. Acest tip de poliţă prezintă, însă, anumite deficienţe”, a afirmat av. Nicoleta Popescu. În primul rând, este un contract de adeziune, care nu se poate negocia. Apoi, cuprinde clauze impuse cu foarte multe excluderi, adică de neacoperire a prejudiciilor. „90% dintre poliţe nu acoperă daunele morale, iar aceste sume sunt solicitate de pacienţi într-o proporţie considerabilă.”

Condamnări din partea CEDO

În absenţa unei poliţe eficiente de asigurare de mapraxis, statul român a primit numeroase condamnări din partea CEDO. „Curtea a constatat că pacienţii nu au avut parte de un proces echitabil sub aspectul duratei, atât timp cât faptele s-au prescris; procesele au durat ani de zile; există lacune legislative, motiv pentru care nu se pot face obiecţiuni la raportul comisiei superioare de medicină legală. De asemenea, medicii legiști nu pot fi consideraţi independenţi, atâta vreme cât sunt angajaţi ai unei instituţii aflate în subordinea MS”, a completat avocata.

Din acest motiv, este necesar ca în România să se producă o serie de schimbări legislative: o lege a poliţei de asigurare profesională de malpraxis; un mecanism de despăgubire rapid și eficient; un Corp al Experţilor Medicali Independenţi acreditat de organismul profesional și Ministerul Justiţiei. „Acești experţi trebuie să fie specialiști în specialitatea medicală care face obiectul unei expertize de malpraxis.”

Se fac demersuri

CMR a făcut demersuri pe aceste teme în toate facultăţile de medicină: „Ne dorim ca societatea civilă să fie alături de noi la susţinerea și la depunerea în Parlament, din partea unui grup parlamentar care își va asuma și care va dori să promoveze acest proiect legislativ. Sperăm ca traseul proiectului prin Parlament până la promulgare să nu dureze mai mult de un an”, a conchis avocatul CMR.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe