Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Biopsia lichidă în cancerul ORL indus de HPV

de Dr. Mariana MINEA - aug. 4 2023
Biopsia lichidă în cancerul ORL indus de HPV

Un nou studiu obţine rezultate promiţătoare privind rolul biopsiei lichide în diagnosticarea și monitorizarea cancerului orofaringian asociat HPV.

Într-un studiu de cohortă observaţional retrospectiv, un test sanguin a permis detectarea fragmentelor modificate de ADN al virusului Papilloma uman de la nivelul ţesuturilor tumorale, eliberate în sângele periferic. Specificitatea a fost de 100% atât în ceea ce privește depistarea, cât și monitorizarea cancerului orofaringian indus de HPV. Sensibilitatea testului a fost de 91,5% pentru diagnostic și de 88,4% pentru monitorizare, ceea ce înseamnă că unul din zece pacienţi cu un rezultat negativ a fost de fapt fals negativ. Studiul a fost publicat online în JAMA Otolaryngology Head and Neck Surgery*.

Posibilitate de screening

Biopsia lichidă reprezintă o metodă tot mai studiată în scopul diagnosticării și urmăririi cancerului de col uterin și din sfera ORL. Aproape toate cazurile de cancer de col uterin și majoritatea (70%) celor de cancer orofaringian sunt provocate de tulpini HPV oncogene. Posibilitatea descoperirii printr-un simplu test de sânge a fragmentelor ce semnalează transformarea malignă crește șansele identificării într-un stadiu timpuriu a pacienţilor care ar avea nevoie de investigaţii suplimentare. Aceasta, în contextul în care cancerul orofariangian se manifestă prin simptome nespecifice, iar depistarea lui presupune în prezent recoltarea unui fragment de ţesut de la nivelul ganglionilor limfatici.

Fragmentele de ADN viral modificate de la nivelul ţesutului tumoral (ADN HPV-TTMV) reprezintă un biomarker produs în timpul fragmentării ADN-ului HPV din celulele canceroase în procesul degradării acestora. 

Biomarkerul poate fi identificat cu ajutorul unui test PCR ultrasensibil, care poate face diferenţa între ADN-ul viral eliberat în sânge din celulele maligne (transformate în urma infecţiei cu tulpina oncogenă) și ADN-ul viral provenit dintr-o infecţie acută sau cronică cu HPV. Specialiștii citaţi de Medscape** spun că, deși testul poate rata unul din zece cazuri pozitive, el poate fi util pentru depistarea celor cu suspiciune clinică de cancer ORL indus de HPV, aceștia urmând a fi investigaţi suplimentar.


Notă autor:

Surse:

*https://jamanetwork.com/journals/jamaotolaryngology/fullarticle/2807242

**https://www.medscape.com/viewarticle/994418

https://aacrjournals.org/clincancerres/article/28/19/4292/709304/Detection-of-Occult-Recurrence-Using-Circulating

https://www.nature.com/articles/s41416-022-01868-6

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe