Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Cât de sigur este ceaiul de ayahuasca pentru sănătate și ce efecte adverse poate da?

de Florentina Ionescu - aug. 28 2023
Cât de sigur este ceaiul de ayahuasca pentru sănătate și ce efecte adverse poate da?

Un studiu recent a explorat efectele pe care le are ceaiul de ayahuasca asupra sănătății.

Studiul a fost realizat de cercetătorii de la Universitatea din Melbourne și a analizat efectele adverse raportate de persoanele care au folosit ceaiul de ayahuasca, o băutură cu efect halucinogen, scrie www.technologynetworks.com.

Doctorul Daniel Perkins, de la Universitatea din Melbourne, este implicat în numeroase proiecte de cercetare ce au în veere psihedelicele medicinale și canabisul medicinal. El este, totodată, directorul unui proiect global intitulat „Global Ayahuasca Project”, care are scopul de a crește gradul de înțelegere a consumului de ceai de ayahuasca în întreaga lume. Proiectul își propune să înțeleagă mai bine motivele pentru care oamenii beau acest ceai, impactul pe care ayahuasca îl are asupra sănătății și bunăstării, cât și potențialele riscuri asociate cu consumul ceaiului de ayahuasca. 

Cercetarea recentă a doctorului Daniel Perkins, publicată anul trecut în „PLOS Global Public Health”, reprezintă cea mai mare sursă de informații despre efectele adverse ale consumului de ayahuasca de până în prezent.

Chestionar online la nivel global 

Cercetătorii au analizat datele obținute în urma unui sondaj de opinie online (Global Ayahuasca Survey) care s-a desfășurat în perioada 2017-2019. Au fost colectate răspunsurile e la 10.836 de respondenți din peste 50 de țări. 

Participanții care au răspuns la chestioar au fost rugați să raporteze orice fel de efecte fizice adverse acute și să spună dacă au avut modificări la nivelul sănătății mintale pe termen mediu, modificări emoționale sau la nivelul percepției în săptămânile sau lunile care au urmat după ceremoniile în care au consumat ceaiul de ayahuasca. 

Respondenții care nu au răspuns la secțiunea „efecte adverse” a chestionarului au fost excluși din analizele finale ale studiului. În total, studiul dr. Perkins și al echipei sale a inclus 8.216 de răspunsuri din secțiunea dedicată efectelor fizice adverse și 7.839 de răspunsuri de la secțiunea de efecte adverse la nivelul sănătății mintale. Aproximativ 46% dintre participanți au fost femei, cu vârsta medie de 40 de ani. 

Efectele adverse acute fizice au fost raportate de 69,9% din cohortă, cele mai frecvente fiind vărsăturile și greața (68,2%), durerile de cap (17,8%) și durerea abdominală (12,8%). Totuși, cercetătorii subliniază că greața și vărsăturile sunt considerate de către utilizatorii acestui ceai efecte „normale” ale ayahuasca. 

Aproximativ 2,3% intre participanți au raportat că au avut nevoie de îngrijiri medicale pentru oricare dintre efectele adverse resimțite. În plus, 55% dintre cei care au răspuns la chestionar au raportat că au avut efecte adverse la nivelul sănătății mintale, un procentaj „relativ mare”, potrivit cercetătorilor. 28,5% dintre persoanele care au folosit ayahuasca au raportat că „au auzit sau au văzut lucruri pe care alți oameni nu le-au văzut sau nu le-au auzit”. 

Aproximativ 21% dintre participanți au raportat că „s-au simțit deconectați sau singuri”, iar 4,4% au spus că au avut efecte la nivel vizual, că au văzut lucrurile distorsionat. Mai multe despre acest studiu puteți citi aici

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe