Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

De ce e benefic să faceți fotografii cu mâncarea din farfurie

de Florentina Ionescu - iul. 1 2024
De ce e benefic să faceți fotografii cu mâncarea din farfurie

Un studiu australian scoate la iveală faptul că gestul de a vă fotografia mâncarea din farfurie vă poate îmbunătăți alimentația.

Studiul a scos la iveală că acuratețea aportului nutrițional a fost de departe mai mare pentru grupul de persoane care a făcut fotografii cu ceea ce urmau să mănânce, în comparație cu participanții care au fost rugați să își amintească ceea ce mâncaseră, scrie The Jerusalem Post.

Încurajați de multe competiții culinare de la televizor, precum Master Chef, mulți fani care sunt și gurmanzi au început să fotografieze preparatele pe care le-au gătit pentru. Acum, însă, cercetătorii de la Curtin University din Australia au descoperit că fotografiatul mâncării nu este doar conținut pentru conturile noastre din social media, ci ar putea fi cheia succesului pentru a îmbunătăți alimentația oamenilor. 

Publicat în prestigiosul jurnal american „Clinical Nutrition”, studiul a însemnat ca cercetătorii implicați să măsoare greutatea preparatelor culinare care au fost ulterior date participanților în decurs de o zi la micul dejun, la prânz și la cină. 

Cercetătorii au scris că supravegherea alimentelor pe care oamenii le mănâncă oferă informații vitale cu privire la nutrienți, pentru a putea apoi să determine programe și politici de sănătate publică. 

„Supravegherea pe 24 de ore a preparatelor culinare din alimentația fiecăruia este la momentul actual cea mai frecvent folosită metodă în supravegherea populației, deoarece implică un grad mai mic de părtinire în comparație cu alte metode de evaluare a alimentației fezabile pentru studii făcute la scară largă.” 

Cu toate acestea, o nouă metodă le cere participanților să își fotografieze alimentele de la mesele principale, utilizând aplicația de mobil numită Food Record, iar apoi un dietetician care este și cercetător analizează aceste fotografii. 

În cadrul unui studiu controlat, 152 de participanți (dintre care 55% erau femei; vârsta medie a participanților fiind de 32 de ani, cu un indice de masă corporală egal cu 26 kg/m2), au fost împărțiți în mod aleatoriu în una din cele trei zile de hrănire, pentru a consuma micul dejunc, prânzul și cina, folosind o metodă neinvazivă de a cântări alimentele și băuturile pe care urmau să le consume. 

Studiul a arătat că acuratețea aportului nutrițional a fost de departe mai mare pentru grupul de persoane care a făcut fotografii cu alimentele din farfuriile lor, în comparație cu participanții care au fost rugați doar să își amintească ceea ce au mâncat la mesele principale în respectiva zi. 

Autorul principal al studiului, Clare Whitton, a spus că acesta a fost cel mai mare studiu de acest gen de până acum care a utilizat aplicația Food Record și că rezultatele cercetării ar putea avea un impact uriaș asupra modului în care capturăm informațiile cu privire la alimentele pe care le mănâncă populația generală. 

„Oamenii se chinuie uneori să își amintească ceea ce au mâncat, dar acest studiu arată că evaluarea dietetică a lucrurilor din farfurie poate fi surprinsă cu acuratețe, în special când iei această povară de pe umerii persoanei, când o rogi de fapt să facă o fotografie cu ceea ce urmează să mănânce”, a declarat Clare Whitton. 

Echipa colaborează în prezent cu Universitatea Purdue din SUA pentru a folosi inteligența artificială pentru a analiza în mod automat alimentele din fotografiile făcute de participanți. Avantajele sunt și mai mari când vine vorba de mâncărurile pe care le consumăm, spun specialiștii: este mult mai simplu să urmărim și să ținem evidența lucrurilor pe care le mâncăm, iar tot ceea ce trebuie să facem este să facem fotografii cu telefonul pentru alimentele din respectiva zi. 


Notă autor:

Sursa foto: https://www.shutterstock.com/ro/image-photo/mid-adult-woman-taking-photo-salad-2277302429

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe