Newsflash
OPINII

Din nou, despre diplome

Din nou, despre diplome

Medicii stomatologi ajunși în Belgia cu diplome din România, care s-au dovedit acolo incompetenţi, sunt doar dovada tristă că lucrurile nu merg bine în învăţământul medical românesc.

Este foarte neplăcută situaţia în care prestigiul unui corp profesional este afectat de identificarea și publicarea unor informaţii ce relevă aspecte urâte, aspecte care, chiar dacă sunt izolate, pot fi frustrante pentru profesioniștii de bună credinţă. Recent, presa din Belgia a semnalat existenţa unor cazuri de incompetenţă a unor posesori de diplome de licenţă de Medicină dentară eliberate în universităţi din România. Autoritatea profesională a medicilor stomatologi din Belgia a publicat informaţii îngrijorătoare. Din declaraţiile oficiale făcute de Frieda Gijbels, medic dentist și membră a Parlamentului, și de Frank Herrebout, președintele Asociaţiei Flamande a Medicilor Dentiști, România este pusă într-o situaţie jenantă.

În Belgia, un număr important de medici stomatologi solicită în fiecare an dreptul de practică profesională. În 2022, au fost 313 astfel de cereri, dintre care 107 au venit din partea unor medici cu diplome obţinute în afara Belgiei. Dintre aceștia, 27 au prezentat diplome eliberate în România. Conform declaraţiilor amintite, mulţi dintre cei 27 de solicitanţi erau cetăţeni din Africa de Nord, în special din Tunisia. 

Problema de fond sesizată public de autorităţile belgiene este că posesorii unor astfel de diplome nu pot face dovada că au pregătirea profesională minim necesară pentru exercitarea profesiei în condiţii de siguranţă pentru pacienţi. Au fost chiar semnalate cazuri cu consecinţe neplăcute. Astfel, există suspiciunea că diplomele au fost acordate fără ca cei care le-au primit să fi parcurs programele de formare profesională complet și corect. Sau că diplomele ar putea fi obţinute fără frecventarea 
cursurilor și stagiilor din planurile de învăţământ.

Legea obligă inclusiv formatorul

Legislaţia europeană, în special Directiva 2005/36/CE privind recunoașterea calificărilor profesionale, prevede condiţii și proceduri clare pentru obţinerea licenţelor și acordarea titlurilor profesionale corespunzătoare. Este vorba, de fapt, despre recunoașterea reciprocă a calificărilor profesionale în statele membre ale Uniunii Europene și de libera circulaţie a cetăţenilor comunitari. În Directivă, la secţiunea 4, care se referă la medicul dentist, respectiv în articolul 34, sunt prevăzute cerinţele 
pentru formarea de bază a medicului dentist. Această formare trebuie să garanteze că persoana în cauză a dobândit cunoștinţele și competenţele necesare profesiei, așa cum sunt ele menţionate la alineatul (3) al articolului amintit.

Nu în ultimul rând ca importanţă, formatorul garantează că studentul a dobândit „o experienţă clinică adecvată sub supraveghere corespunzătoare”. Odată încheiată și atestată, formarea profesională conferă medicului stomatolog toate „competenţele necesare pentru activităţile de prevenţie, diagnostic și tratament privind anomaliile și bolile dinţilor, gurii, maxilarelor și ţesuturilor conexe”.

În consecinţă, universităţile care formează medici stomatologi sunt obligate să se achite plenar și fără excepţii de toate obligaţiile prevăzute în actele normative în vigoare, atât cele europene, cât și cele naţionale. Legislativ, avem actele normative necesare clare și fără ambiguităţi. Totuși, iată, ne sunt semnalate cazuri care demonstrează cu lucrurile nu se află într-o zonă de normalitate. Acuzaţiile merg preponderent spre universităţi particulare, dar nu sunt excluse universităţile de stat.

Multe universităţi, prea mulţi absolvenţi

Prea multe universităţi, atât de stat, cât și private, se află în competiţie în ceea ce privește admiterea studenţilor la programele de formare pentru Medicina dentară, iar numărul de locuri acordat este excedentar faţă de nevoile reale ale ţării. Numărul de absolvenţi ai fiecărei promoţii este mult mai mare decât pierderile naturale din sistem, completate cu nevoile de suplimentare de medici stomatologi. Exigenţa, profesionalismul corpului didactic, condiţiile organizatorice și materiale acordate pentru formarea de medici stomatologi nu se ridică peste tot la un nivel corespunzător. În consecinţă, calitatea pregătirii tinerilor medici poate fi uneori compromisă, fapt semnalat și relatat în presă de autorităţile belgiene.

Dar medicii stomatologi care au obţinut licenţa în universităţi românești sunt foarte bine cotaţi în ţările europene unde practică profesia. Excepţiile semnalate recent în presa străină și preluate la greu de presa românească sunt îngrijorătoare, dar nu trebuie să știrbească reputaţia medicului român practicant în Franţa, Belgia sau în oricare altă ţară din Europa.

Semnal de alarmă

        Cazurile din Belgia trebuie să fie un semnal de alarmă luat cât se poate de mult în serios, de Ministerul Educaţiei în primul rând. De acolo vin acreditările și autorizările pentru universităţi și programe de formare în Medicina dentară. De mulţi ani sunt semnale că se întâmplă lucruri ciudate în învăţământul universitar de Medicină dentară din România. Să ne aducem aminte de tema diplomelor acordate unor cetăţeni italieni! Știm că avem această problemă a diplomelor, dar nu o rezolvăm. Toleranţa evidentă și jignitoare la adresa bunului simţ continuă.

        Iar presa trebuie să înţeleagă faptul că nu Colegiul Medicilor Stomatologi din România dă diplome de medic stomatolog. Diplomele sunt eliberate de Ministerul Educaţiei și conferite titularilor de către universităţi, iar Colegiul trebuie să le recunoască fără a putea face vreo verificare a calităţii și conformităţii pregătirii profesionale. Colegiul nu face prezenţa la cursuri a studenţilor și nu face stagii clinice cu studenţii. Dar universităţile sunt obligate să facă aceste lucruri și să garanteze calitatea pregătirii absolvenţilor, conform Directivei europene și a Legii educaţiei naţionale.

      Fără a dori să-i disculp pe medicii stomatologi ajunși în Belgia cu diplome din România și care s-au dovedit acolo incompetenţi, trebuie să conștientizăm că ei sunt doar dovada tristă că lucrurile nu merg bine în învăţământul medical românesc. Unele ţări nu acceptă învăţământ medical particular și nu recunosc diplome de medic de la universităţi private. Oare de ce? Explicaţiile pe care le-am primit de la un ministru al Sănătăţii dintr-o astfel de ţară ar trebui cunoscute și înţelese.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe