Newsflash
OPINII

Taxe, nu sănătate

Taxe, nu sănătate

Corpul profesional al medicilor stomatologi este supus mereu la noi impuneri care generează costuri pentru funcţionarea cabinetelor private. Aceasta afectează tarifele serviciilor medicale acordate pacienților.

Cadrul legislativ și normele de aplicare, în România, sunt astfel întocmite încât sistemul public de asigurări sociale de sănătate acordă un sprijin financiar infim pentru asiguraţi în vederea accesării serviciilor stomatologice. Chiar dacă în ultimii doi ani au fost alocate fonduri mai mari pentru asistenţa stomatologică în asigurările publice de sănătate, încă suntem foarte departe de o sustenabilitate corectă. În prezent, unui cetăţean român plătitor de asigurări de sănătate îi revin doar 15 lei pe an pentru asistenţă medicală stomatologică profilactică, curativă și reconstructivă, inclusiv tratamentele pentru copii. Adică, 0,25% din banii plătiţi în sistemul de asigurări de sănătate.

De neînţeles

Este inacceptabil și de neînţeles pentru medicul stomatolog român de ce povara fiscală este crescută brusc și semnificativ. Prin Legea privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung sunt prevăzute modificări ale Legii nr. 227 din 8 septembrie 2015 privind Codul fiscal. O astfel de abordare nouă este aceea de la Art. III, punctul 3. Prin această modificare 
legislativă, la Art. 51, aliniatul (1) al Legii privind Codul fiscal este prevăzut ca 3% din veniturile realizate să fie noua cotă de impozitare pentru microîntreprinderile care desfășoară activităţi principale sau secundare în câteva domenii. Printre acestea se află și stomatologia. Forma actuală a prevederii legale precizează doar 1%, ea fiind de dată recentă – este formularea introdusă prin Ordonanţa 16 din 5 iulie 2022. În aceeași situaţie este și codul CAEN 8690 – alte activităţi referitoare la sănătatea umană.

Din păcate, asistenţa stomatologică este încadrată în același regim de taxare cu domenii precum crearea de jocuri pe calculator sau barurile și activităţile de servire a băuturilor. Cu tot respectul pentru orice alte activităţi economice generatoare de venituri, consider că impactul sănătăţii cetăţenilor unei ţări este mult mai important pentru viitorul ţării. Sănătatea celor care produc bunuri, acordă servicii și plătesc taxe trebuie să fie o prioritate absolută.

Consider argumentat că impunerea unor măsuri legislative prin care se dorește „însănătoșirea” sustenabilităţii financiare a României pe seama înrăutăţirii sănătăţii populaţiei prin reducerea accesului la îngrijiri medicale este o politică greșită și păguboasă pentru ţară.

Limitări prin lege

Creșterea nejustificată a obligaţiilor fiscale pentru cabinetele stomatologice, respectiv pentru medicii stomatologi va duce, implicit, la creșterea costurilor tratamentelor medicale. Colegiul Medicilor Stomatologi din România s-a sesizat faţă de această situaţie și a transmis autorităţilor o adresă care conţine nota de fundamentare privind această problemă. Este nevoie să fie întreprinse toate acţiunile posibile și legale pentru redresarea situaţiei.

Trebuie să luăm în considerare și cadrul legislativ general în care un medic stomatolog își desfășoară activitatea. Astfel, prin prevederile din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, sunt limitate considerabil libertăţile privind activităţile economice pe care un medic stomatolog le poate face. În Art. 490 este precizat că exercitarea profesiei de medic stomatolog este incompatibilă cu multe și diverse activităţi economice. Astfel, un medic stomatolog trebuie să se limiteze la activitatea medicală care decurge din profesia exercitată. Practic, el este constrâns să-și asigure existenţa materială, a sa și a familiei sale, exclusiv din prestarea serviciilor medicale de specialitate. Această situaţie nu se regăsește la celelalte ocupaţii enumerate prin codurile CAEN, ci doar la activităţile de asistenţă stomatologică.

Nu trebuie uitate nici aspectele tehnice care privesc un cabinet stomatologic. Dotările cu unit dentar, aparate performante și moderne de sterilizare (așa cere legea), dispozitive medicale complexe și numeroase, materiale consumabile, suport tehnic și electronic înseamnă, toate împreună și fiecare în parte, costuri foarte mari. De aceea,  tratamentele stomatologice au costuri semnificative.

Creșterea obligaţiilor fiscale care vin în continuarea cerinţelor cu valenţe de costuri aduse de Ord. m.s. nr. 1761/2021 sau de cerinţele venite de la Autoritatea Naţională a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale sunt greu suportate de medicii stomatologi. În ultimă instanţă, au de suferit chiar pacienţii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe