Newsflash
Dosar

Blue Monday, între publicitate și realitate

de Florentina Ionescu - ian. 14 2022
Blue Monday, între publicitate și realitate

A fi sau a nu fi blue – trist, melancolic, posomorât? Aceasta e întrebarea cu care ne confruntăm după sezonul sărbătorilor de iarnă, când psihologii spun că cei mai mulţi resimt o scădere a dispoziţiei pe măsură ce trece luna ianuarie.

asistenta

Părinţii mei închideau porţile mari de fier, trăgând zăvorul, în urma mașinii rudelor venite în vizită de sărbători. Unchiul, mătușa și verișorii plecau la oraș. Le făceam cu mâna, urându-le drum bun, iar câinele lătra legat cu un lanţ. În acele clipe, când mașina cotea spre șoseaua principală ce lega satul nostru de București, copil fiind, mă simţeam, cum ar spune americanii, blue. Doar că nu știam ce înseamnă această tristeţe ce îmi confirma finalul sărbătorilor de iarnă, imediat după Bobotează sau după sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul. Credeam că motivele pentru care mă simţeam melancolică aveau legătură cu faptul că se încheiase vacanţa de iarnă. Ori pentru că urma să am din nou teme.

Acum, la vârstă adultă, mă gândesc că poate starea aceea nu avea neapărat legătură cu reînceperea școlii. Totuși, care ar putea fi semnificaţia unei astfel de zile, în care noi, adulţii, ne simţim mai triști decât în mod obișnuit? Mai deprimaţi? Cu stări accentuate de formaţiunile uriașe de nori negri planând deasupra capetelor noastre, printre deadline-uri, taskuri, ședinţe, facturi, dus copiii la școală sau la grădiniţă, cumpărături etc.?

Psihologii mi-au explicat că nu există nicio dovadă știinţifică cum că Blue Monday există în vreo zi de luni din ianuarie sau în oricare altă zi din an. Totodată, mi-au spus că în primul rând trebuie să înţelegem că este normal să avem „o pasă proastă” indiferent de anotimp, că este chiar sănătos să ne permitem și astfel de zile în care simţim tristeţea apăsătoare.

Conexiuni facile

În discuţia noastră de la început de an, dr. Mihai Bran, medic primar psihiatru și psihoterapeut, a subliniat că, atunci când vrem, putem face cu mare ușurinţă legături între starea noastră de sănătate generală și evenimente – sezoniere sau nu: „Așa se întâmplă și cu Blue Monday. Doar că această «conexiune» este foarte mult promovată, deci dispune de o mai mare vizibilitate, deși a apărut foarte recent, în 2005, în cadrul unei campanii de publicitate”.

Blue Monday este a treia zi de luni din ianuarie (în 2022, pică în 17 ianuarie), ea fiind considerată de cei mai mulţi oameni prima zi lucrătoare din an, deoarece vine după concediile aferente sărbătorilor de iarnă.

L-am întrebat pe dr. Mihai Bran ce mesaj ar dori să transmită românilor și celor din corpul medical referitor la Blue Monday. Mi-a spus că „avem zile triste de mai multe ori într-un an, să nu concentrăm toată tristeţea în Blue Monday!”. De asemenea, este important să ne recunoaștem limitele, să apelăm la profesioniști de fiecare dată când este necesar și să luăm măsurile care să ne ajute să continuăm să-i ajutăm pe ceilalţi: „Nu există sănătate fără sănătate mintală. Cine ar putea ști mai bine această realitate? O sănătate bună începe cu o discuţie bună, susţinută cu un profesionist. Este valabil în orice domeniu am activa și, mai ales, în domeniile care au legătură directă cu sănătatea”.

Tristeţea nu înseamnă depresie

La fel de important ca discuţia cu un specialist este să facem diferenţa între tristeţe și depresie. Între depresie, tristeţe sau melancolie nu se poate pune semnul egal. Depresia presupune suferinţă psihică majoră, dificultăţi serioase de a funcţiona în plan familial, profesional, social, în vreme ce tristeţea este o emoţie care vine și pleacă, a atras atenţia Cătălina David, psiholog clinician autonom și psihoterapeut: „E chiar normal să simţim, uneori, tristeţe și e chiar sănătos să ne permitem această emoţie în economia vieţii noastre. Nu e sănătos să sperăm și să căutăm cu disperare să fim mereu fericiţi, entuziaști! Un pic de furie, un pic de tristeţe nu fac rău nimănui din când în când”.

catalina david foto medalion

De multe ori, oamenii simt tristeţea chiar în acest sezon, când sărbătorile de iarnă s-au dus, munca de acasă sau de la birou a reînceput, iar cadourile de sărbători ne-au lăsat cu portofelul gol. Însă când această emoţie ne copleșește și nu ne mai permite să trăim, să creștem, să ne dezvoltăm, ea începe să semene cu depresia, a subliniat Cătălina David.

E chiar normal să simţim uneori tristeţe și e chiar sănătos să ne permitem această emoţie în economia vieţii noastre.(Cătălina David)

Sănătatea mintală a medicilor, influenţată de sezonul rece

Sezonul rece îi afectează pe medici în aceeași măsură în care îi poate afecta și pe cei din alte categorii profesionale, a subliniat dr. Mihai Bran: „Există adesea prea multă presiune asupra medicilor, atât din partea pacienţilor și a celor din jur, cât și din partea noastră, cei care am ales medicina ca profesie”.

Alegerea profesiei de medic ţine, de cele mai multe ori, de vocaţia de a-i ajuta pe ceilalţi, spune psihiatrul, iar această motivaţie îi poate eticheta pe medici, la nivel simbolic, în mentalitatea colectivă, ca superoameni – unii ar spune chiar eroi sau supereroi. „Noi, medicii, suntem toţi oameni. Cu probleme, cu afecţiuni medicale, cu probleme psihoemoţionale. Deci da, sezonul rece îi poate afecta pe medici la nivelul sănătăţii mintale. Mă refer la tulburările afective sezoniere, tulburări determinate de schimbarea anotimpului”, adaugă dr. Mihai Bran.

MihaiBran

Astfel, fie că vorbim de stare de somnolenţă, de creșterea sau de scăderea poftei de mâncare, de creșterea nivelului de stres sau de evitarea interacţiunilor sociale în lunile de iarnă, toate aceste reacţii ţin de ritmul cicardian care reglează funcţiile importante ale organismului.

Personalul medical, mai neatent la semne

Rămânând la sfera sănătăţii mintale, am vrut să aflu la ce tulburări ori sindroame sunt predispuși medicii, asistenţii medicali, precum și ceilalţi profesioniști din corpul medical. Amintindu-mi încă o dată că medicii pot fi și ei vulnerabili, dr. Mihai Bran a vorbit despre faptul că există un risc mare ca cei din personalul medical să nu acorde atenţia cuvenită semnelor ce indică, de exemplu, burnout sau anxietate: „În ceea ce ne privește, tulburările la care suntem expuși, mai ales în ultima perioadă, sunt burnoutul, anxietatea și depresia. Cred că riscul cel mai mare pentru personalul medical este să nu acorde atenţia cuvenită semnelor, încă de la primele indicii”.

medic obosit

Un alt risc este ca aceștia să nu accepte ajutor specializat și să încerce să rezolve singuri aceste tulburări, deși este evident că, într-un stadiu avansat, nu o pot face: „Medicii au nevoie de medici și de psihoterapeuţi și pentru ei înșiși. Cu cât vom accepta mai repede și mai mulţi acest adevăr, cu atât vom putea să ne practicăm mai eficient profesia”, a conchis Mihai Bran.

Blue Monday este încă o ocazie de a înţelege realitatea problemelor psihoemoţionale și normalitatea preocupărilor și acţiunilor concrete pentru sănătatea psihoemoţională. (Dr. Mihai Bran)

Formula „celei mai deprimante zile din an”

Lidia Stoica este psiholog clinician și președintele și fondatorul Asociaţiei Pacienţilor cu Boli Cronice „Restart la Viaţă”. Am aflat de la ea pe ce se bazează formula de calcul pentru Blue Monday. Termenul de „cea mai deprimantă zi a anului” a apărut în 2005. „Reprezentanţii companiei de turism Sky Travel (...) au anunţat că au calculat a treia luni din ianuarie ca fiind ziua cea mai deprimantă a anului, folosind o formulă ce vizează condiţiile meteorologice, numărul de zile trecute de la Crăciun, promisiunile făcute în general, dar mai ales sieși de Crăciun / Anul Nou și încălcate între timp, dar și lipsa motivaţiei versus nevoia umană de a trece la acţiune și, desigur, nivelul datoriilor acumulate”.

Fenomen de marketing

Am vrut să aflu de la interlocutoarea mea dacă există o legătură între tulburările afective sezoniere (depresia de iarnă / sezonieră) și așa-numita Blue Monday: „În opinia mea, Blue Monday este un fenomen de marketing, de media, în timp ce tulburarea afectivă sezonieră, după cum afirmă și Asociaţia Americană de Psihiatrie, este un tip de depresie care vine și pleacă într-un model sezonier”. În opinia Lidiei Stoica, termenul de „ziua cea mai deprimantă a anului” a prins foarte mult în mediul internauţilor și a devenit acceptată ca un fenomen din emisfera nordică.

Psiholog Lidia Stoica

„Totuși, este recunoscut că mulţi oameni resimt o scădere a dispoziţiei pe măsură ce trece luna ianuarie. Apariţia sezonului rece, dar mai ales micșorarea zilei și scăderea cantităţii de lumină solară duc, în general, la agravarea tuturor tulburărilor psihice”, declară Lidia Stoica. Acest aspect se datorează importanţei pe care o are expunerea la lumină a fiinţelor vii, aceasta reglând și influenţând cantitatea de neurotransmiţători de la nivel cerebral.

Apărută din raţiuni comerciale

Și psihologul clinician Cătălina David a ţinut să precizeze că nu există niciun studiu știinţific care să susţină existenţa celei mai depresive zile din an, de tipul Blue Monday. Apariţia acestei etichete este legată de raţiuni comerciale, completează ea: „Modul în care a fost stabilită «formula» celei mai depresive zile din an (...) este unul pseudoștiinţific și nu are de-a face cu criteriile știinţifice de diagnostic al unui episod depresiv”.

Ziua «cea mai deprimantă a anului» a prins foarte mult în mediul internauţilor și a devenit acceptată ca un fenomen din emisfera nordică. (Lidia Stoica)

„Albastrul” zilei de luni e văzut ca o realitate

Psihologul clinician Lidia Stoica a dorit să transmită, în încheiere, un mesaj referitor la Blue Monday, punând accentul pe faptul că, dacă oamenii vor începe să creadă în semnificaţia acestei zile (cu cel mai ridicat nivel de depresie din an), ulterior ar ajunge să acorde mai multă atenţie evenimentelor negative din jur.

„Foarte mulţi retaileri, saloanele de înfrumuseţare, agenţiile de turism și multe alte societăţi comerciale au valorificat conceptul, în timp ce profesioniștii în sănătate mintală «disperă». Asta pentru că mulţi oameni consideră «albastrul» zilei de luni ca fiind o realitate”, precizează președintele „Restart la Viaţă”.

Acest lucru poate fi cauzat, în parte, de puterea „profeţiei” care se împlinește de la sine. Când avem anumite așteptări despre un eveniment, oameni sau noi înșine începem să ne comportăm într-un mod care se potrivește așteptărilor noastre, afirmă Lidia Stoica: „Dintr-odată, devenim atât de concentraţi și ne gândim la ce «merge» rău în viaţa noastră, încât devenim mai obosiţi, decidem să ne autoizolăm în casă și renunţăm la activităţi ce ne fac plăcere. Și în curând realizăm că profeţia noastră despre cea mai depresivă zi a anului s-a împlinit!”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe