Newsflash
ACTUALITATE Știri

Femeile expuse la ”substanțe chimice permanente”, risc crescut de a dezvolta mai multe tipuri de cancer (studiu)

de Magdalena Tănăsescu - oct. 2 2023
Femeile expuse la ”substanțe chimice permanente”, risc crescut de a dezvolta mai multe tipuri de cancer (studiu)

Un nou studiu arată că femeile expuse la mai multe substanțe chimice utilizate frecvent par să se confrunte cu șanse mai mari de a dezvolta cancer ovarian și alte tipuri de cancer, inclusiv cu o dublare a șanselor de a dezvolta melanom.

Potrivit studiului, publicat în Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology, nu s-au găsit asocieri similare între substanțele chimice și diagnosticele de cancer la bărbați.

Echipa de cercetători universitari a folosit datele colectate de Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) din 2005 până în 2018, fiind vizate peste 10.000 de persoane. Oamenii de știință au analizat diagnosticele anterioare de cancer și nivelurile de PFAS și fenoli în sângele și urina colectate de la participanții la studiu.

Specialiștii au găsit dovezi conform cărora femeile diagnosticate cu unele tipuri de cancer ”determinate de cauze hormonale” au fost expuse la anumite substanțe per-fluoroalchilice și polifluoroalchilice (PFAS), care sunt utilizate în mii de produse de uz casnic și industrial, inclusiv în articole rezistente la pete și la temperaturi ridicate.

S-au descoperit legături similare între femeile diagnosticate cu cancer și expunerile ridicate la fenoli. Aceștia sunt utilizați în mod obișnuit în ambalajele alimentare, coloranți și produse de îngrijire personală.

Cercetătorii au stabilit că substanțele chimice PFAS, în special, pot perturba funcțiile hormonale specifice femeilor - un mecanism potențial de creștere a șanselor acestora de a avea cancere legate de hormoni. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe