Newsflash
ACTUALITATE Știri

Finanțarea programului de HIV/SIDA, în atenția autorităților și pacienților

de Cristina GHIOCA - iul. 3 2024
Finanțarea programului de HIV/SIDA, în atenția autorităților și pacienților

UNOPA a atras atenția că ar putea exista probleme în ceea ce privește finanțarea Programului național de prevenire și control al infecției HIV/SIDA în a doua jumătate a anului. Ministrul Sănătății a dat asigurări că există soluții.

Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) a organizat, miercuri, 3 iulie, dezbatere cu tema „Infecția HIV în România – prevenire, diagnostic, tratament, protecție socială”. În cadrul acesteia au fost evidențiate progresele făcute în țara noastră în gestionarea infecției cu HIV/SIDA, dar și problemele rămase încă nerezolvate în domeniu. 

„Elevii şi tinerii nu mai ştiu ce este HIV cum ne protejăm de HIV. Este un lucru care trebuie remediat. Profilaxia preexpunere nu este încă accesibilă în România nici gratis, nici cu bani. Testarea HIV gratuită este accesibilă destul de greu în România. Tratamentul şi accesul la servicii medicale - încă avem pacienţi care au întreruperi de tratament şi anul acesta. NU foarte mari, câteva zile dar problema este legată de sistemul care trebuie să asigure această continuitate. Am avut probleme în câteva judeţe. Există problemă de finanţare. (...) Aici sperăm să obţinem răspunsuri legate de finanţarea pentru a doua parte a anului. Sunt semne mari de întrebare legate de acest lucru”, a arătat Iulian Petre, președintele UNOPA( foto ).

Legat de problema finanțării, prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății a afirmat că a cerut o suplimentare a bugetului instituției pe care o conduce, iar din acești bani o sumă va putea fi alocată și Programului național de prevenire și control al infecției HIV/SIDA: „Ceea ce încercăm să facem şi chiar să reuşim (…) săptămâna viitoare, să putem să avem o suplimentare a bugetului Ministerului Sănătăţii din care să putem aloca o sumă consistentă şi pentru programul de HIV. (…) Faţă de alocarea iniţială, putem să completăm, [astfel ] încât să putem să facem finanţarea corespunzătoare a programului, [o finanțare care] să se traducă şi în realitate, accesul la terapie antiretrovirală care să cuprindă schemele terapeutice recomandate de Comisia de specialitate a Ministerului Sănătăţii.”

În ceea ce privește accesul la tratament, dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” , a subliniat că o persoană nou diagnosticată cu HIV/SIDA beneficiază de  tratament la scurt timp după ce a primit diagnosticul, însă subdiagnosticarea este în continuare o problemă, mai ales în comunitățile vulnerabile: „Dacă am un diagnostic astăzi pentru pacientul cu HIV - SIDA, (…) putem să spunem că avem un tratament care este la îndemână pentru orice pacient care este diagnosticat. Din păcate, problema pe care o avem este legată de subdiagnosticare, pentru că sunt şi pacienţi –  şi aici vorbim despre consumatorii de droguri, vorbim de cei care poate nu au un acces facil la sectorul medical – [care] ajung să nu facă un screening  suficient de dinamic, [care] ajung să nu fie testaţi suficient de des în aşa fel încât nu avem un diagnostic. ” 

O altă problemă pe care doctorul Marinescu a adus-o în discuție este evaluarea pacienților: „Putem să discutăm despre evaluările pacienţilor seropozitivi şi să spunem că din păcate sunt locuri în ţară unde nu se face evaluarea poate chiar cum ar trebuie, poate uneori se amână aceste evaluări.” 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe