Newsflash
Știri

Ghid pentru recuperarea post-COVID, lansat în România

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - apr. 9 2021
Ghid pentru recuperarea post-COVID,  lansat în România

Utilizarea anumitor poziţii care pot ușura dificultăţile de respiraţie, dar și efectuarea unor exerciţii simple de gimnastică sunt două dintre recomandările propuse pentru recuperarea post-COVID.

Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” a lansat recent un ghid destinat pacienţilor, care conţine recomandări pentru recuperarea post COVID-19. Broșura este dedicată persoanelor care au suferit o formă severă de COVID-19 și au fost spitalizate.

fotoghidreabilitarecovid

Informaţii privind managementul dificultăţilor de respiraţie, exerciţii fizice după externare, managementul problemelor legate de voce, deglutiţie sau al problemelor legate de atenţie, memorie și gândire lucidă și depășirea stresului, anxietăţii sau depresiei pot fi regăsite în cadrul acestui
mic ghid.

Câteva indicaţii utile menţionate sunt cele legate de anumite poziţii care pot ușura dificultăţile de respiraţie, iar tehnici precum respiraţia ritmică sau controlată pot fi de un real folos în recuperare. Mersul pe loc,
step-ul, ridicarea genunchilor sau rotirea gleznelor sunt exerciţii pe care pacienţii le pot efectua în perioada de recuperare.

Exerciţiile de fitness sunt indicate timp de 20-30 de minute, cinci zile pe săptămână. Totodată, autorii subliniază importanţa activităţii fizice în procesul de recuperare, fiind binecunoscut faptul că, după o formă gravă de COVID-19, pacienţii pot resimţi o perioadă mai lungă de timp fatigabilitate. De aceea reluarea activităţilor trebuie efectuată gradual.

Combaterea depresiei

O altă problemă a celor care au fost spitalizaţi pentru COVID-19 este reprezentată de apariţia depresiei sau anxietăţii. De aceea, este important ca pacientul să fie atent la nevoile sale esenţiale: un somn calitativ și suficient, o alimentaţie sănătoasă, exerciţiu fizic, păstrarea conexiunii sociale, desfășurarea unor activităţi relaxante și implicarea treptată în activităţile fizice.

În cazul în care există o agravare a dificultăţilor respiratorii în repaus care nu sunt ameliorate de aplicarea tehnicilor de control pentru respiraţie descrise în broșură, sau dacă apar simptome de alarmă după un exerciţiu fizic, precum și în situaţiile în care atenţia, memoria, gândirea nu se îmbunătăţesc, sau starea generală se înrăutăţește, atunci se recomandă
contactarea medicului.

Autorii subliniază faptul că informaţiile din broșură nu pot înlocui un program personalizat de exerciţii sau recomandările medicilor, iar lectura acesteia alături de familie sau prieteni este indicată, aceștia putând sprijini pacientul în perioada de recuperare. Recomandările au fost omologate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii – Biroul Regional pentru Europa. Broșura se poate descărca, gratis, de pe site-ul spitalului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe