Newsflash
Știri

Importanţa programelor de screening privind cancerul de sân, în dezbatere la IRO Iaşi

de L. Budin - oct. 6 2023
Importanţa programelor de screening privind cancerul de sân, în dezbatere la IRO Iaşi

Medici specialiști, radiologi, chirurgi, psihologi, anatomopatologi au participat la conferința „Importanța programelor de screening și rolul echipei echipei multidisciplinare pentru tratamentul corect al cancerului de sân”.

Participanții au vorbit despre necesitatea prevenției și despre proiectul de screening de cancer mamar ONCOFEM, derulat de IRO Iași în 12 județe din nord-estul și sud-estul țării, se arată pe pagina de Facebook a Institutului Regional de Oncologie Iași. Un rol important în depistarea precoce a cancerului îl au programele de screening, au subliniat vorbitorii. 

Mulţi dintre pacienţi spun că de obicei la cabinetele medicilor e aglomerat, nu ştiu la care uşă să bată, iar atunci când bat la o uşă e prea târziu. Şi atunci ne-am gândit atât noi, cât şi ministerul Sănătăţii, să elaborăm un ghid al traseului pacientului oncologic. Avem în implementare proiecte de screening care au fost depuse pe exerciţiul financiar multianual precedent, care se termină în luna decembrie. Sperăm să apară ghidurile de finanţare prin PNRR sau Programul Operaţional Sănătate, în aşa fel încât programele să aibă continuitate”, a spus Mirela Grosu, managerul Institutului Regional de Oncologie Iaşi, citată de Agerpres.

Reprezentanții IRO au prezentat rezultatele proiectului de screening pentru cancerul de sân „ONCOFEM - Fii responsabilă de sănătatea ta!”, desfăşurat în Regiunile Nord-Est şi Sud-Est şi au subliniat faptul că un program de screening pentru cancerul de sân extins la nivel naţional ar ajuta la depistarea bolii în stadii incipiente, ceea ce ar creşte şansele unui tratament eficient.

Conform Ghidurilor internaționale de tratament pentru bolile oncologice, orice formă de cancer trebuie să fie investigată, tratată şi monitorizată de o echipă medicală formată din medici sau profesionişti cu specializări diferite. Echipa multidisciplinară este cea care ar trebui să decidă asupra schemei de intervenţie terapeutică. Toate specialităţile medicale implicate sunt importante, momentul optim al fiecărei intervenţii fiind stabilit în echipă.

Specialitățile implicate în mod direct pentru depistarea cancerului de sân sunt imagistica, anatomia patologică, oncologia, chirurgia, radioterapia, la care se adaugă psihologia, genetica medicală, nutriţia, chirurgia plastică de reconstrucţie, kinetoterapia.

În lipsa unui program de screening la nivel naţional, medicul de familie este cel care de cele mai multe ori vine prima dată în contact cu femeia cu formațiune tumorală la sân, de obicei depistată prin autopalpare, au subliniat cei prezenți. 

Echipa multidisciplinară are în mijloc pacientul drept principala preocupare a tuturor specialităţilor implicate. În cadrul acestor întâlniri discutăm şi stabilim împreună planul de tratament pentru fiecare caz în parte. Traseul pacientei cu cancer de sân include, după confirmarea anatomopatologică a neoplasmului mamar prin biopsie, consultul oncologic, chirurgical şi ulterior cel de radioterapie. Practic, echipa multidisciplinară asigură un management optim al cazurilor, conform ghidurilor internaționale, iar echipa de la Institutul Regional de Oncologie poate asigura îngrijiri medicale de înaltă calitate pe întreg traseul pacientei, prin specialităţile implicate”, a subliniat dr. Simona Volovăţ, medic primar oncologie în cadrul IRO Iași.


Notă autor:

Sursă foto: Facebook Institutul Regional de Ocologie Iași

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe