Newsflash
ACTUALITATE Știri

Reconstrucţia mamară ar trebui să fie rutină, nu excepţie

de Florentina Ionescu - nov. 3 2023
Reconstrucţia mamară ar trebui să fie rutină, nu excepţie

Institutul Oncologic Bucureşti a organizat, la începutul acestei săptămâni, o conferinţă privind rolul echipei multidisciplinare în diagnosticul şi tratamentul optim al cancerului de sân.

Numeroși medici din cadrul Institutului Oncologic Bucureşti (IOB), alături de un navigator medical din unitate, au vorbit pe larg despre rolul specialităţilor care compun echipa multidisciplinară folosită în cazurile de cancer mamar. Un subiect extrem de important în prezent, și anume reconstrucţia mamară, a fost adus în discuţie de prof. dr. Alexandru Blidaru, medic primar chirurgie la IOB. Acesta este și specialist în chirurgie plastică și reconstructivă. Absenţa unui sân are un impact major asupra calităţii vieţii pacientei.

 „Atunci când mastectomia e necesară, reconstrucţia sânului e un lucru foarte important care merită făcut. (...) Din păcate, în România, [reconstrucţia] e un lucru care se face în continuare rar. Poate 5% din pacientele cu mastectomie beneficiază de un tip de reconstrucţie mamară, imediată sau chiar la distanţă. Or, lucrul acesta nu ar trebui să fie excepţie, ci ar trebui să fie rutină”, a declarat prof. dr. Alexandru Blidaru pentru „Viaţa Medicală”.

Calea spre vindecare 

Medicul chirurg a amintit că mai mult de jumătate din energia sa în faţa unui pacient nu este să găsească cea mai bună indicaţie terapeutică, ci să încerce să convingă acel pacient de calea pe care trebuie să o urmeze.

Aici intervine un alt „actor” important care face parte din echipa multidisciplinară – navigatorul medical. Victoria Asanache este navigator de pacienţi oncologici în cadrul IOB și concluzionează că un pacient informat, care are un navigator care îl sfătuiește, este cu mult mai liniștit și cu mult mai dornic să ajungă la vindecare: „În spitale, în clinici este extrem de important să fie supus cazul unui tumor board sau comisie interdisciplinară, în care pacienta va primi un răspuns și va ști exact care este traseul ei. Navigatorul de pacienţi, în contextul acesta, îi poate netezi traseul”.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe