Newsflash
Internaționale

1 din 5 pacienți cu COVID-19 riscă să dezvolte tulburări mintale în decurs de 90 de zile

de Florentina Ionescu - nov. 11 2020
1 din 5 pacienți cu COVID-19 riscă să dezvolte tulburări mintale în decurs de 90 de zile

Mulți supraviețuitori care au avut COVID-19 au un risc mai mare de a dezvolta tulburări mintale, spun experții.

Potrivit Reuters, la această concluzie au ajuns oamenii de știință după un studiu care a arătat că 20% dintre cei infectați cu coronavirus sunt diagnosticați cu o tulburare psihiatrică în decurs de 90 de zile. 

anxietate studiu tiroida

Sursa citată amintește că anxietatea, depresia și insomnia au fost cel mai frecvent întâlnite în cazul pacienților care s-au recuperat de pe urma COVID-19 (incluși în acest studiu) care au dezvoltat probleme din sfera sănătății mintale. În plus, cercetătorii de la Universitatea Oxford au descoperit un risc semnificativ mai mare de demență.

„Oamenii au fost îngrijorați că supraviețuitorii de COVID-19 vor fi supuși unui risc mai mare de probleme din sănătatea mintală, iar rezultatele noastre... arată că există această probabilitate”, a declarat Paul Harrison, profesor de psihiatrie la Oxford.

Acesta a adăugat că medicii și oamenii de știință din întreaga lume trebuie să investigheze de urgență cauzele și să identifice noi tratamente pentru tulburările mintale după COVID-19.

Dosarele medicale analizate

Studiul, publicat în jurnalul „The Lancet Psychiatry”, a analizat dosarele medicale electronice de la 69 de milioane de persoane din Statele Unite ale Americii, dintre care peste 62.000 de cazuri de COVID-19. Cercetătorii au mai declarat că rezultatele acestea, cel mai probabil, pot fi extrapolate la persoanele afectate de COVID-19 la nivel mondial.

În cele trei luni de la testarea pozitivă pentru COVID-19, 1 din 5 supraviețuitori a fost înregistrat ca având pentru prima oară un diagnostic de anxietate, depresie sau insomnie. Cercetătorii au explicat că numărul acestor pacienți a fost aproape de două ori mai mare în comparație cu alte grupuri de pacienți, în aceeași perioadă.

Studiul a mai arătat că persoanele cu o boală mintală preexistentă au avut o probabilitate cu 65% mai mare de a fi diagnosticați cu COVID-19 în comparație cu cei fără tulburări mintale preexistente.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe