Newsflash
Internaționale

ECDC: riscul reprezentat de răspândirea noilor variante ale SARS-CoV-2 în Europa

de Florentina Ionescu - ian. 22 2021
ECDC: riscul reprezentat de răspândirea noilor variante ale SARS-CoV-2 în Europa

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor a publicat ieri un document cu evaluarea riscului reprezentat de răspândirea noilor variante ale coronavirusului SARS-CoV-2 în Europa.

În document, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) prezintă cele mai recente informații disponibile cu privire la apariția noilor variante, care prezintă motive de îngrijorare, identificate în Marea Britanie (VOC 202012/01), în Africa de Sud (501Y.V2), în Brazilia (P.1) și în Japonia (P.1).

coronavirus variante raport ecdc ianuarie 2021

Virusurile suferă modificări în mod constant, prin mutații și variații, din cauza proceselor de evoluție și de adaptare. Și virusul SARS-CoV-2 a suferit mutații, iar experții cred că unele dintre acestea sau unele combinații de mutații „i-ar putea oferi virusului un avantaj selectiv, cum ar fi transmisibilitatea crescută sau abilitatea de a se sustrage din fața răspunsului imun al gazdei”.

În raportul ECDC de ieri sunt prezentate noi informații despre răspândirea celor trei variante ale virusului SARS-CoV-2 (VOC 202012/01, 501Y.V2 și varianta P.1), care sunt considerate a fi motive de îngrijorare din cauza mutațiilor care au dus la o transmisibilitate crescută și la deteriorarea situațiilor epidemiologice în zonele în care au fost depistate recent.

Riscuri asociate cu variantele noi ale virusului

ECDC evaluează probabilitatea introducerii și probabilitatea răspândirii comunitare a acestor trei variante ale coronavirusului în zona Europei ca fiind foarte mare, din cauză că aceste trei variante se transmit mai ușor.

„O astfel de transmisibilitate ridicată cel mai probabil ar duce la un număr crescut de infecții. Acest lucru, la rândul său, cel mai probabil poate duce la un număr mai mare de spitalizări și la rate de deces mai mari în rândul tuturor grupelor de vârstă, dar mai ales la acele persoane din grupe de vârste mari sau la cei cu comorbidități”, se arată în document.

Potrivit sursei citate, impactul de introducere în comunitate și de răspândire în comunitate este considerat a fi mare. Riscul general asociat cu introducerea noilor variante în Europa și cu răspândirea comunitară a variantelor care ridică motive de îngrijorare este evaluat ca fiind mare/foarte mare.

tari cu varianta voc a coronavirusului

Care sunt opțiunile de răspuns pe care le au statele membre UE

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor subliniază că statele membre ale Uniunii Europene ar trebui să continue să monitorizeze modificările locale în ceea ce privește rata de transmitere sau severitatea infecțiilor cu SARS-CoV-2 pentru a identifica și evalua circulația virusului și impactul pe care îl au aceste variante noi.

  • Statele membre trebuie să crească nivelul de supraveghere și de secvențiere a unor probe reprezentative ale cazurilor comunitare de COVID-19.
  • Statele membre ar trebui să pregătească laboratoare pentru a crește gradul de testare. Laboratoarele ar trebui să ia în considerare implementarea unui pre-screening de diagnostic pentru variantele acestea noi ale virusului, să asigure că există resurse disponibile.
  • Pentru a controla răspândirea și impactul variantelor nou-apărute ale SARS-CoV-2, sunt necesare o combinație de intervenții nonfarmacologice (inclusiv posibile intervenții non-farmacologice mai stricte decât cele impuse în prezent) și o mai bună detectare a cazurilor, cu identificarea contacților.
  • În contextul noilor dovezi ce arată o transmisibilitate substanțial mai mare a noilor variante de coronavirus, autoritățile naționale ar trebui să fie pregătite să impună măsuri și mai stricte, să comunice și să implice populația pentru a încuraja complianța oamenilor.
  • Pentru a încetini importul și răspândirea noilor variante de SARS-CoV-2, ECDC recomandă ca acele călătorii care sunt considerate neimportante să fie evitate.
  • Măsurile în ceea ce privește călătoriile, cum ar fi testarea și carantinarea persoanelor/călătorilor ar trebui menținute, în special pentru acei călători care vin din zone cu o incidență mare a cazurilor de infecție cu noile variante ale coronavirusului SARS-CoV-2.
  • Statele membre UE ar trebui să își pregătească sistemul de sănătate pentru o posibilă intensificare a cererii din cauza transmisibilității ridicate a noilor variante de coronavirus.
  • Statele membre sunt încurajate să accelereze ritmul vaccinării împotriva COVID-19 pentru grupele de risc, cum ar fi vârstnicii și cei care lucrează în domeniul sănătății.
  • Statele membre ar trebui să monitorizeze eficacitatea vaccinului pentru aceste noi variante ale virusului.

Scurt istoric al variantelor noi ale SARS-CoV-2

Vă reamintim că creșterea rapidă a cazurilor de COVID-19 în Marea Britanie a fost asociată cu apariția unei noi variante, intitulate VOC 202012/01, în noiembrie 2020, în unele regiuni din sud-estul, estul Marii Britanii și în Londra. Din 19 ianuarie 2021, potrivit surselor oficiale, aproximativ 16.800 de cazuri infectate cu varianta VOC 202012/01 au fost identificate în UK.

În 18 decembrie 2020, guvernul sud-african a raportat apariția și creșterea rapidă a numărului de cazuri infectate cu noua variantă a coronavirusului, numită 501Y.V2.

În 10 ianuarie 2021, Japonia a raportat patru cazuri de COVID-19 asociate cu o nouă variantă a virusului, la călătorii care s-au întors din Brazilia. În data de 12 ianuarie 2021, a fost publicat un articol care descria o variantă detectată în zona Manaus, Brazilia, identică cu varianta detectată în Japonia. Mai multe detalii pe site-ul ECDC.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe