Newsflash
Internaționale

Menopauza, influenţată de genetică

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - aug. 13 2021
Menopauza, influenţată de genetică

Cercetătorii au descoperit aspecte genetice care pot influenţa vârsta instalării menopauzei, putând oferi soluţii pentru tratamentele de fertilitate și putând crește perioada de fertilitate.

p4Oamenii de știinţă de la Universităţile Cambridge, Exeter și Copenhaga au analizat genele a peste 200.000 de femei și au identificat 300 de semnale genetice care ar putea ajuta la identificarea persoanelor predispuse la instalarea precoce a menopauzei.

Două gene, CHEK1 și CHEK2, au fost cei mai importanţi determinanţi. Când CHEK2 a fost inhibată la șoareci, a crescut perioada de fertilitate a acestora, iar în cazul supraexpresiei CHEK1, a apărut creșterea numărului iniţial de ovocite.

Similar, la femeile care nu prezentau un nivel suficient al CHEK2, instalarea menopauzei s-a produs cu trei ani mai târziu faţă de cele cu niveluri normale ale genei.

Implicaţiile clinice ale acestor descoperiri sunt extrem de importante, menopauza precoce crescând riscul de apariţie a diabetului zaharat de tip 2 și a fracturilor.

În același timp însă, menopauza precoce se asociază cu o scădere a riscului unor tipuri de cancer, precum cel de sân sau ovarian – cancere hormon-sensibile.


Notă autor:

https://www.theguardian.com/society/2021/aug/04/genetic-secret-to-age-women-start-menopause-discovered

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe