Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Viitorul în tratamentul osteoporozei

de Florentina Ionescu - feb. 9 2024
Viitorul în tratamentul osteoporozei

Pacienţii cu risc de a dezvolta osteoporoză pot apela în premieră la purtarea unei centuri terapeutice, aprobată recent de FDA.

Centura dă naștere unor vibraţii ce ţintesc coloana vertebrală și șoldurile. Este prima terapie nefarmacologică bazată pe prescripţie medicală ce tratează densitatea osoasă scăzută, un precursor al osteoporozei.

Trialurile clinice au arătat eficacitatea acestui dispozitiv medical. Dezvoltat de compania Bone Health Technologies (BHT), Osteoboost le oferă femeilor intrate la menopauză o alternativă la tratamentele bazate pe vitamine și minerale. 

Pentru a reduce pierderea de masă osoasă, centura administrează vibraţii de diferite intensităţi către zona lombară și către șolduri, cele mai comune localizări ale fracturilor osteoporotice. „Cu Osteoboost, avem acum o nouă opţiune de tratament – fără evenimente adverse grave – care se adaptează la mecanismul natural al corpului pentru a stimula creșterea ţesutului osos”, a declarat  Laura Yecies, CEO al BHT. 

Date despre eficacitate 

Decizia Administraţiei pentru Alimente și Medicamente (FDA) de a acorda aprobarea s-a bazat pe datele obţinute în cadrul unui trial clinic controlat placebo, care a înrolat 126 de femei cu densitate osoasă scăzută, aflate la menopauză. Ele au purtat centura Osteoboost de cinci ori pe săptămână, pe o perioadă de 12 luni. La unele participante, dispozitivul a funcţionat cu adevărat, pe când la altele doar a generat un sunet, fără a produce și vibraţii. 

S-au observat diferenţe semnificative în rândul participantelor din cele două grupuri. Grupul „placebo” a pierdut 3,4% din rezistenţa oaselor vertebrale, în comparaţie cu 0,5%, cât a fost pierderea în cazul femeilor din grupul „activ”. 

Tratamentul cu Osteoboost a menţinut densitatea osoasă în prima vertebră lombară (L1): femeile din grupul „activ” au pierdut doar 0,29% din densitatea minerală osoasă, în comparaţie cu o pierdere de 1,97% a densităţii osoase la femeile din grupul „placebo”.


Notă autor:

https://newatlas.com/health-wellbeing/fda-approves-first-non-pharmaceutical-prescription-medical-device-low-bone-density/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe