Newsflash
ACTUALITATE Știri

Mihai Craiu: încep să apară opțiuni pentru cea mai frecventă cauză de pneumonie la sugar

de Florentina Ionescu - dec. 18 2023
Mihai Craiu: încep să apară opțiuni pentru cea mai frecventă cauză de pneumonie la sugar

Pe pagina de Facebook „Spitalul Virtual pentru Copii” medicul pediatru Mihai Craiu spune că 2024 vine cu vești bune în cee ace privește cea mai frecventă cauză a pneumoniei la sugari.

Acum încep să apară opțiuni pentru cea mai frecventă cauză de pneumonie la sugar, și anume virusul sincițial respirator. Studiul clasic PERCH desfășurat în țari sărace (https://perchresults.org/) arată că numărul unu la pneumonii de orice severitate, la pneumonii cu spitalizare și la pneumonii la copilul cu vârstă sub 1 an este VSR (Virusul Sincițial Respirator), a scris conf. dr. Mihai Craiu pe pagina de Facebook „Spitalul Virtual pentru Copii”: 

„Dar și în țări dezvoltate, cum ar fi SUA (vezi studiul EPIC observăm că VSR este cauza numărulul 1 de spitalizare prin pneumonie documentată de medic, prin investigații și imagistică). 

În România, afirmă medicul pediatru de la INSMC, există din nou opțiunea prevenției cu Palivizumab (Synagis) sub forma unei injecții odată pe lună, pentru copiii cu risc major de complicații in cazul infecției VSR. 

„Mai este puțin și vom avea mai multe resurse de prevenție și în țara noastră. 2024 vine cu vești bune”, conchide Mihai Craiu, medic pediatru la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu- Rusescu” (INSMC) din București. 


Notă autor:

Fotografie de la Rene Asmussen: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/maternitate-a-fi-mama-mama-copil-325690/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe