Newsflash
Cultură

Nicolae Grigorescu și sufletul românesc

de Dr. Raluca BULEA - iul. 21 2023
Nicolae Grigorescu  și sufletul românesc

Galeria Naţională a Muzeului Naţional de Artă al României găzduiește expoziţia „Nicolae Grigorescu – Pictor al ethosului românesc”. Aceasta poate fi vizitată până la 17 septembrie 2023.

Dedicată aniversării a 185 de ani de la nașterea pictorului Nicolae Grigorescu, împliniţi la 15 mai, expoziţia se remarcă prin două elemente speciale. În primul rând, cele peste 120 de tablouri au fost alese de Călin Stegerean, managerul Muzeului Naţional de Artă al României (MNAR) și curator al expoziţiei, exclusiv din patrimoniul instituţiei pe care o conduce. Unele dintre lucrări se află la prima expunere, iar altele au fost prezentate public foarte rar.

În al doilea rând, este deosebit de interesantă și ilustrativă alăturarea picturilor grigoresciene cu fotografii ce au documentat călătoriile de cercetare sociologică și etnografică realizate în anii 1930 de Dimitrie Gusti. Acestora le-au fost adăugate și piese autentice de vestimentaţie tradiţională din colecţia Muzeului Satului. În acest fel, a fost definită mai bine acea ambianţă a vieţii ţărănești. Acea esenţă a spiritului românesc care l-a impresionat atât de mult pe Nicolae Grigorescu și i-a fost sursă de inspiraţie, de liniște și de bucurie a sufletului.

Frumuseţe în simplitate

Trecând pragul expoziţiei, suntem întâmpinaţi de o serie de peisaje, crâmpeie de pădure, fragmente de coline, bordeie care par desprinse din pământul în care au fost săpate, precum și de casele de la ţară, atât de frumoase în simplitatea lor. În mijlocul sălii, regăsim „Fata cu zestrea ei”, dincolo de care ne întâmpină adevărate obiecte ce alcătuiau trusoul tinerelor fete în prag de măritiș. 

Următoarea sală este un dialog feminin, în care surprinde mai ales delicateţea cu care pictorul s-a aplecat asupra fiecărui portret de fată, fără a-i reţine numele, dar individualizând-o prin detalii legate de ţinută, de expresia chipului, de modul cum a integrat-o armonios în ansamblul compoziţiei. 

Ciobănașii și carele cu boi sunt alte teme frecvent abordate de Grigorescu, întâlnite în continuarea expoziţiei. Lor li se alătură texte ale unor renumiţi critici de artă, care ajută vizitatorul contemporan să înţeleagă mai bine contextul cultural și istoric în care au fost create lucrările și justificarea reluării unor motive vizuale.

Particularităţi artistice ingenios potenţate

Parcursul expoziţional se încheie în spaţiul unde fotografia vine lângă pictură, pentru a-i confirma valoarea documentară și a-i potenţa particularităţile artistice. Finalul traseului este reprezentat de un film documentar al unei nunţi ţărănești, extras tot din arhiva Gusti.

Și dacă cele de până acum nu v-au convins să faceţi o vizită la MNAR, organizatorii mai au și alte surprize în cadrul acestei expoziţii speciale. Este vorba de o serie de prelegeri intitulate „Turul directorilor”. Ghizi vă vor fi Ioana Ciocan, director Art Safari, pe 29 iulie, Răzvan Popovici, director al Festivalului Sonoro, pe 5 august, și Maia Morgenstern, director al Teatrului Evreiesc de Stat, pe 27 august, de fiecare dată de la ora 16:00.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe