Newsflash
OPINII

Cunoaștere și interes

Cunoaștere și interes

Datele statistice pot oferi indicatori preţioși în orientarea politicilor de sănătate. Culegerea lor este determinantă în elaborarea unor statistici relevante și semnificative.

Legislaţia a fost revizuită în acest sens, dar mecanismele prin care se obţin informaţii exacte și corecte sunt dificile.

Colectarea și centralizarea datelor este o provocare permanentă. De exemplu, nu știm cu exactitate care este ponderea adevărată a infecţiilor nosocomiale și care este rata de mortalitate în urma acestora. Vedem în jurul nostru că lucrurile se întâmplă, dar cifrele sunt uneori în alt scenariu. Pentru diferite teme de interes medical avem informaţii statistice diferite ca valoare. 

dentist
Patologia stomatologică, în special caria dentară și bolile parodontale, sunt foarte răspândite în ţara noastră. Au fost comunicate date care arată dezastrul existent în România din acest punct de vedere, dar sursele multora dintre ele nu au relevanţa necesară. Pentru numărarea cariilor la copii au fost întreprinse acţiuni finanţate de unele companii sau au fost proiecte efectuate de cadre didactice din facultăţile de medicină dentară. Dar tratamentele pentru carie și alte boli stomatologice au avut alt regim de interes și finanţare. La numărat „gropile din asfalt” s-au găsit amatori, dar nu s-a întâmplat la fel la astuparea lor.
Avem niște date parţiale despre gradul de afectare prin caria dentară, dar nu avem deloc date despre tratamentele aplicate. Știm însă că tratamentele medicale sunt scumpe și cele stomatologice nu fac excepţie. În stomatologie tratamentele sunt scumpe și sunt plătite de pacienţi pentru că numărul celor compensate prin sistemul de asigurări sociale este extrem de mic. Stomatologia este un domeniu medical cu practică liberală privată. Tratamentele stomatologice sunt cumpărate de pacienţii care pot să facă acest lucru și sunt acordate de aproape 22.000 de medici stomatologi în peste 15.000 de cabinete dentare.

Precum struţul... cu capul în nisip

Medicii stomatologi au evidenţa exactă a activităţii lor și o păstrează un timp limitat, în acord cu reglementările în vigoare. Totodată, ei au obligaţia formală prevăzută de lege de a comunica, la cerere, informaţii necesare întocmirii unor statistici. Dar aceste informaţii nu sunt cerute și nu interesează pe nimeni.
Este incredibil cât de puţin interes există în politicile de sănătate pentru tratamentele stomatologice. În lipsa unor astfel de informaţii nu există nici justificarea și nici fundamentarea abordării problemelor de sănătate orală prin programe și finanţări corespunzătoare. Atitudinea struţului care își ascunde capul în nisip ca să nu vadă ce nu dorește să vadă este împrumutată cu succes.
Omul nu are două sănătăţi, una generală medicală și alta orală, total independentă de prima. Calitatea vieţii este condiţionată și de implicaţiile profunde ale sănătăţii orale. Conceptul de calitate a vieţii determinată de sănătatea orală (Oral Health Related Quality of Life) este bine cunoscut pe alte meleaguri și există instituţii care se ocupă serios de această problemă extrem de complexă. La noi, dacă această problemă nu este în atenţia publică și politică.
Cred că trebuie să știm mai mult despre îngrijirile de sănătate din domeniul stomatologiei. Trebuie să știm în câte feluri și prin câte pârghii sănătatea noastră orală ne afectează viaţa de zi cu zi. Trebuie să înţelegem care sunt costurile sociale ale afectării sănătăţii noastre orale.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe