Newsflash
OPINII

Dreptul la sănătate

de Drd. Rareș Voroneanu - oct. 15 2021
Dreptul la sănătate

Vedem în ultimele zile cum tot mai multe state ale Uniunii Europene impun vaccinarea obligatorie. Deși trăim în state în care „guvernează democraţia”, suntem tentaţi să considerăm faptul că libertatea noastră de alegere este încălcată prin obligaţia de a ne vaccina contra noului coronavirus.

       Aflăm din mass-media despre tot felul de proteste contra măștii de protecţie, contra măsurilor luate de legiuitor, a restricţiilor de circulaţie pentru cei care nu sunt imunizaţi. Și totuși, cum pot fi luate toate aceste decizii, în ciuda faptului că suntem într-un stat liber?

        Răspunsul ţine cont de faptul că statul are obligaţia de a-și proteja cetăţenii. Cu atât mai mult acum, când suntem în stare de alertă prelungită. Constituţia României spune: „Dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat. Statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei și a sănătăţii publice”. Astfel, unele drepturi și libertăţi ale oamenilor pot fi îngrădite până când prelungirea stării de alertă nu se va mai impune.

        Deși pare greu de acceptat, măsurile luate sunt juste. Problema în sine este segregarea societăţii în două tabere cu interese contrare: pro vaccin și contra vaccin; emisiuni televizate care susţin vaccinul, emisiuni care prezintă dezavantajele acestuia, și tot așa. Din păcate, nimeni nu se gândește la consecinţe. Am ajuns să ne urâm unii pe alţii, să ne separăm și să ne judecăm fără motiv.

        Da, este dreptul fiecăruia să decidă dacă dorește sau nu să se vaccineze, dar statul are obligaţia să îi protejeze pe cetăţeni. Iar protecţia nu poate fi realizată fără aceste limitări impuse de situaţie. Spitalele sunt pline, iar pentru protecţia celor care au ales să se imunizeze, statul a găsit pârghii pentru ca aceștia să nu pună presiune pe sistemul medical.

        Dreptul la serviciile medicale este unul garantat. Toţi avem nevoie de medici, dar medicii au nevoie ca noi să fim prudenţi. Iar pentru ca toţi să putem avea acces la „sănătate”, statul este dator să ridice orice presiune existentă pe sistemul medical. Din păcate, numărul cazurilor este în creștere, iar neatingerea imunităţii colective își arată rezultatele. Este atât dreptul meu, cel care scrie articolul, cât și dreptul dumneavoastră, cei care îl citiţi, să putem apela la serviciile celor din sistemul medical. Dar, pentru ca acest lucru să poată fi fezabil, soluţia este VACCINUL!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe