Newsflash
OPINII

Patru zile de telemuncă pentru medici

de Drd. Rareș Voroneanu - sept. 1 2023
Patru zile de telemuncă pentru medici

Salariaţii care activează în cadrul unităţilor spitalicești au posibilitatea să petreacă mai mult timp cu copiii lor, graţie modificărilor aduse prin intermediul Legii nr. 241 din 20 iulie 2023.

A fost introdus un nou articol care stipulează posibilitatea ca, prin intermediul unei cereri, angajaţii care întreţin un minor ce are o vârstă de cel mult 11 ani să beneficieze de maximum patru zile pe lună de muncă de la domiciliu ori în regim de telemuncă. Însă această dispoziţie este aplicabilă doar în acele situaţii în care natura muncii permite desfășurarea activităţii în cadrul acestor condiţii. Nu vor putea să profite de acest beneficiu persoanele care întreţin un minor care a depășit vârsta de 11 ani.

Se pune următoarea întrebare: pot ambii părinţi să beneficieze de telemuncă pentru întreţinerea celui mic? Ei bine, în cazul în care ambii reprezentaţi legali (atenţie, nu este obligatoriu ca ei să fie părinţi) sunt salariaţi, chiar și la unităţi diferite, cererea va trebui să fie însoţită și de o declaraţie pe proprie răspundere, completată de celălalt reprezentant legal, prin intermediul căreia să se certifice că celălalt părinte nu a solicitat și el cele patru zile de telemuncă.

Potrivit art. 118^1 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, „Prin derogare de la prevederile Legii nr. 81/2018, cu modificările și completările ulterioare, salariaţii care își desfășoară activitatea în condiţiile prevăzute la alin. (1) au obligaţia să dispună de toate mijloacele necesare îndeplinirii atribuţiilor care le revin potrivit fișei postului”. Așadar, faptul că un profesionist al sectorului medical desfășoară activitatea în cadrul telemuncii nu trebuie să afecteze calitatea actului medical. Este adevărat că există unele specialităţi medicale în care acest lucru ar fi imposibil, însă există și ramuri unde un profesionist ar putea să muncească fără ca unitatea spitalicească să aibă activitatea afectată. Acest lucru reprezintă situaţii particulare, care trebuie analizate cu multă atenţie, astfel încât pacientul să beneficieze de cele mai bune servicii medicale.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe