Newsflash
OPINII

Instrument de screening cognitiv

de Dr. Adriana Ruță Neagoe - oct. 8 2021
Instrument de screening cognitiv

La pacienții tratați pentru depresie, monitorizarea cogniţiei este foarte importantă, mai ales atunci când schimbăm medicaţia sau alte intervenţii.

thinc it

În practică, la pacienţii trataţi pentru depresie, se întâmplă ca în pofida îmbunătăţirii stării afective, funcţiile cognitive să rămână deteriorate, și atunci reîntoarcerea la lucru constituie o dificultate pentru ei. De aceea, monitorizarea cogniţiei este foarte importantă, mai ales atunci când schimbăm medicaţia sau alte intervenţii.

THINC-it este un test rapid, computerizat, folosit în managementul depresiilor și maladiei bipolare. Conţine patru secţiuni care se bazează pe teste consacrate neuro-psihiatrice de atenţie, memorie de lucru (Symbol Check)/N-back test) și funcţie executivă (Trail-making test B).

Aplicaţia a fost validată prin compararea cu testele „hârtie și creion” și este suficient de sensibilă ca să depisteze schimbări în timp.

Dintre antidepresoarele cu potenţial beneficiu pe plan cognitiv, menţionez: duloxetin, buporpion și, mai nou, vortioxetin. Sunt, de asemenea, folosite stimulantele și mai ales modafinilurile. Tratamentele care ţintesc sănătatea metabolică pot ajuta la îmbunătăţirea funcţiei cognitive, întrucât diabetul și obezitatea au efecte negative demonstrate asupra funcţiilor cognitive. Mai multe informaţii: https://thinc.progress.im/en

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe