Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Nu folosiți medicina drept scut pentru inepții!

Viața Medicală
Dr. Gabriel DIACONU vineri, 29 mai 2020

Ce se întâmplă uneori în mintea unor medici, de-i apucă pandalia negaţionismului sanitar?

Ce se întâmplă uneori în mintea unor medici, de-i apucă pandalia negaţionismului sanitar? Văd în ultima perioadă opinii deșănţate, nodpăpuriste, flagrant conjuncte diverselor teorii ale conspiraţiei în ce privește pandemia de COVID-19. De la faptul că posibil majoritatea bolnavilor sunt „asimptomatici”, la faptul că decesele ar fi fost supra-raportate, și culminând cu utilitatea intervenţiei autorităţilor, piaţa de presă abundă, recent, de viteji doctorași și profesori, care mai abitir după război se arată.

Este, după cum spuneam, o pandalie a cărei motivaţie poate sta pe frustrări intra- sau interpersonale, un oportunism cinic bazat pe calcule și aritm etică a puterii, dar și pe culoarea emoţională a respectivilor, predispuși avant la lettre la negaţionism medical și clarobscurul pseudoștiinţei, glazată cu detalii uneori spiritual-religioase, alteori eclectic-mistice. N-am să rostesc nume. Nu e o întâmplare că sunt aceiași „obișnuiţi” ai controversei, ceea ce pe bună dreptate a fost numit de jurnaliști „negustorie de îndoială”. Cui prodest? Cine le dă lumină?

Fapt este că într-o ţară normală derapajele etice ale medicilor în zona pandaliei negaţioniste ar trebui mustrate de autoritatea medicală de reglementare, în speţă Colegiul Medicilor. Că au verb, că n-au lesă, că latră și mușcă nu face mare diferenţă. Dar că prin lipsa de răspuns al Colegiului acești oameni prind curaj, ba chiar se simt validaţi silenţios, aceasta este de fapt ocazional problematic.

Ce-i drept, să intri la tăvăleală într-o polemică oarecare pe temă medicală cu astfel de indivizi e tot ce ei așteaptă și speră. Un loc la masă pe care nu-l mai au sau doresc să-l capete. O importanţă, relevanţă, audienţă care le lipsește și după care tânjesc. Și, nu în ultimul rând, o praștie cu invizoacă orientată către varii poziţii la fel de vremelnice ca ei, dar care le satisfac fantezia egolatră că ce spun ei e mană, și ce le iese pe gură e mir. Și totuși, Colegiul Medicilor ar trebui să lămurească elegant, definitiv, poziţia comunităţii medicale în plină pandemie.

I-aș lăsa pe acești oameni unde le este locul de fapt, ergo la periferie, dacă n-ar fi tocmai povara morţilor, victimele epidemiei de coronavirus care mă apasă. Moartea în contextul unei infecţii este, prin definiţie, prevenibilă respectiv evitabilă. Tușa mefistofelică (o fi fost de? o fi fost cu?) este irelevantă.

Felul mi-e a fi politicos. Dar nu așa. Nu cu ei. Și nicidecum vreodată cât timp rămânem în aceeași profesie. Vrei să fii negaţionist? Foarte bine. Fă-te profet. Fă-te guru. Fă-te căpitan de oști. Dar lasă medicina, pe care de fapt o folosești drept scut pentru toate inepţiile tale, celor care chiar au drag și aplecare spre medicină.

Etichete: medicina etică derapaj

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.