Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Vaccinul emoțional

Viața Medicală
Dr. Vlad STROESCU vineri, 14 mai 2021

Când m-am vaccinat, am avut emoţii mari. Am făcut-o în primul val de vaccinări din ianuarie, cât de repede am putut.

Raţional, am făcut-o cu toată energia și diligenţa. Și gândirea medicală, și bunul simţ elementar m-au informat că beneficiile sunt cu mult deasupra riscurilor, mult mai mult decât într-un gest medical obișnuit, din cele pe care le efectuez și eu zilnic. Etic și moral, nu m-aș fi suportat pe mine însumi dacă nu m-aș fi vaccinat și aș fi continuat să lucrez: în ultimul an am întâlnit mai multe mii de pacienţi, aproape toţi faţă în faţă, într-o cameră.

        Chiar și cu toate precauţiile, ce fel de medic aș fi fost dacă aș fi refuzat o metodă, poate cea mai bună, de a scădea riscul de transmitere? Personal, frica de vaccin mi s-a părut mereu ceva profund superstiţios, iar eu mă flatez pe mine însumi că sunt o fire critică și rezonabilă. Așa, decizia de a mă vaccina fusese luată într-o secundă, cu mult timp în urmă.

        Și cu toate astea, tot am avut emoţii, de toate felurile. Inclusiv frică. Nu era frica de vaccin în sine, ci frică fără nume, și mi-am dat seama că nu venea din mine. Venea de afară. Atât de mult s-a vorbit pe tema vaccinului și atât de prost, atât de adânci sunt tranșeele războiului ideologic care s-a stârnit în jurul lor, încât frica bate ca vântul și poate bate pe oricine. Chiar și pe mine m-a bătut. Suntem, în esenţă, fiinţe aproape lipsite de originalitate. Știam dinainte că foarte puţine dintre ideile pe care le gândim sunt ale noastre, gândim de-a gata mai tot timpul, și doar gândurile intime, despre lucrurile și oamenii dragi, pot fi cu adevărat noi în conţinut, deși vechi ca omenirea în formă. Am aflat cu toţii, încă din primele zile ale pandemiei, că nici emoţiile nu mai sunt ale noastre, sunt mai curând niște fenomene psiho-meteorologice, ca furtunile sau tsunami-urile.

        Am scăpat de frica vaccinului cum scap de obicei de frică: râzând. M-am dus acolo râzând, împreună cu colegii mei.

        Și am avut și emoţii bune. Exact precum ideile, singurele emoţii bune autentice sunt cele despre lucrurile și oamenii dragi, mereu noi, deși suntde când lumea. Și doar în ele cred că te mai poţi încrede în zilele astea.

Etichete: vaccinare emoții

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.