Newsflash
Dosar

Plan de îngrijire în pediatrie(3)

de Asist. med. Daniela Nicolau - aug. 4 2023
Plan de îngrijire în pediatrie(3)

În această a treia parte consemnăm manevrele de îngrijire.

Calitatea îngrijirilor medicale în pediatrie este raportată la competenţa tehnică și la respectarea procedurilor, la utilizarea măsurilor de control al infecţiilor asociate asistenţei medicale, la comunicarea între echipa medicală și la comunicarea cu pacientul sau cu părintele acestuia.
Existenţa procedurilor medicale a ghidat asistenţii medicali către un mediu de muncă eficient, spre rezultate pozitive ale îngrijirilor medicale și ale tratamentului, ce generează satisfacţia pacientului.

Procedurile au fost elaborate și prelucrate la nivelul spitalului, având în vedere particularităţile pacientului pediatric.
Manevrele de îngrijire a pacientului pediatric sunt consemnate într-un tabel sistematizat pe zile de spitalizare și pe ore, măsurabil și monitorizabil, astfel încât asistentul medical să știe în ce măsură se atinge obiectivul propus. Acest tabel este conceput astfel încât:

- să contribuie la asigurarea siguranţei pacientului, oferind o bază pentru evaluarea și revizuirea continuă a intervenţiilor de îngrijiri medicale în conformitate cu recomandările medicului și cu procedurile de tehnică medicală de îngrijire;

- să fie practic și aplicabil;

- să fie ușor de evaluat.

Descarcă tabelul aferent Planului de Îngrijire
 

Metoda de completare a manevrelor de îngrijiri sprijină asistenţii medicali să aibă o viziune clară pentru a nu naște confuzii asupra manevrelor efectuate pe parcursul turei de lucru și pentru a urmări în dinamică starea de sănătate și de satisfacţie a pacientului.

Abordare distinctă privind procesele M.I.S.

Descriu modul personal de a notifica o parte dintre manevre în Planul de Îngrijire:

• Fiecare manevră efectuată are la bază identificarea pacientului, în conformitate cu „Procedura de identificare multiplă a pacientului” implementată la nivelul 
spitalului.

• Evaluarea, monitorizarea și notarea funcţiilor vitale și vegetative se efectuează zilnic sau ori de câte ori este nevoie, utilizând culoarea roșie pentru valorile 
patologice.

• Consemnarea manevrelor de recoltare însumează totalitatea probelor biologice, pe care asistentul medical este delegat să le efectueze, în funcţie de recomandările medicului.

• Prescurtarea M.I.S. edifică, în mod concret: Montarea, Întreţinerea și Suprimarea dispozitivelor medicale folosite în îngrijirea pacientului și identifică eficient postura acestora.

Paleta pediatrică necesită o abordare distinctă privind procesele M.I.S. Asistentul medical se asigură că pacientul beneficiază de confort fizic și psihic aplicând toate metodele de prevenire a infecţiilor asociate asistenţei medicale.

 Întreţinerea dispozitivelor medicale reprezintă un proces important, asistentul pediatric urmărește (și notează) buna funcţionare a acestora cu un efort suplimentar. De exemplu, inserarea și întreţinerea branulei copilului mic sau preșcolar e o provocare continuă. 

Asistenţii utilizează mijloace care să le înlăture teama, inventează jocuri, se folosesc de culori, diminutive etc., faţă de colaborarea cu pacientul adolescent sau adult, care are discernământul necesar de a coopera în acest sens. Suprimarea dispozitivelor medicale constituie manevra care se efectuează în condiţii de maximă siguranţă la terminarea terapiei sau din cauze care necesită această decizie.

Completarea rubricilor aferente

În ceea ce privește rubrica în care se face referire la stome, ne-am asigurat că în tabelul aferent se notează, după caz, cantitatea care este eliminată sau introdusă prin intermediul stomei. De exemplu, în cazul gastrostomei se notează cantitatea de alimente introduse în stomac; în cazul colostomei se notează cantitatea de fecale eliminate. Asistentul medical pregătește psihic și fizic pacientul pentru investigaţiile paraclinice și consulturile recomandate, bifând efectuarea acestora în rubrica aferentă. Am recurs la utilizarea legendelor, numerotate de la 0 la 3, pentru eficientizarea muncii asistentului medical în cazul mai multor indicatori. 

Astfel:

• Din evaluarea pacientului rezultă o bază de date obiective și subiective care stau la fundamentarea deciziilor asistenţilor medicali, modificarea stării de sănătate a acestuia fiind consemnata în Planul de Îngrijire, la predarea turei.

• Evaluarea riscului de apariţie a escarelor se bazează pe observarea stării de sănătate a pacientului cu ajutorul scalei de evaluare regăsită în Planul de 
Îngrijire, prin notarea cifrei corespunzătoare.

• Orice pacient internat este susceptibil de a suferi căderi de la același nivel sau niveluri diferite, din diverse cauze. Pacientul pediatric este mai predispus acestui risc. Riscul de cădere este calculat încă de la internare, dar și pe parcursul internării, cu ajutorul scalei Stratify. Documentarea riscului de cădere în Planul de Îngrijire este foarte importantă, atât pentru identificarea riscurilor de cădere la care este expus pacientul, cât și pentru aplicarea corectă și fundamentată a acţiunilor de îngrijire.

• Monitorizarea durerii pe parcursul internării reprezintă un factor care ne arată modificările apărute în starea pacientului pediatric. Asistentul medical trebuie să consemneze zilnic în Planul de Îngrijire evoluţia durerii după scalele durerii din FOCG, elaborate în procedura „Managementul durerii”.

• Evaluarea scorului de dependenţă a pacientului se folosește ca instrument de măsură pentru a ne orienta în procesul de îngrijire și se efectuează atât la internare, pe parcursul internării, cât și la externarea pacientului (vezi prima parte a Planului de Îngrijire). Astfel, consemnarea și urmărirea scorului de dependenţă ne permit aprecierea rezultatului obţinut în urma tratamentului și a intervenţiilor de îngrijire.


Planul de Îngrijire în Pediatrie
- Partea întâi https://www.viata-medicala.ro/plan-de-ngrijire-in-pediatrie-32586 
și fișa nr. 1: https://www.medichub.ro/upload/files/plan_ingrijire_pediatrie_partea_i_1794.pdf 
- Partea a doua https://www.viata-medicala.ro/plan-de-ngrijire-in-pediatrie-2-32933
și fișa nr. 2: https://www.medichub.ro/upload/files/tabel_plan_ingrijire_2_1804.pdf 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe