Newsflash
Internaționale

Posibilă direcţie de cercetare în boala Alzheimer

de Dr. Mariana MINEA - sept. 22 2023
Posibilă direcţie de cercetare în boala Alzheimer

Cercetători britanici și belgieni au descoperit o posibilă cale de prevenire a distrugerii neuronale asociate bolii Alzheimer.

Distrugerea neuronală asociată bolii Alzheimer este consecinţa acumulării de amiloid la nivel cerebral. Acest proces se asociază cu o supraexpresie a genei MEG3 („maternally expressed gene 3”) specifică neuronilor, arată un studiu* publicat recent în revista Science.

Autorii studiului, cercetători la University College din Londra și de la KU Leuven din Belgia, au blocat această cale ce implică MEG3, în experimente realizate pe șoareci. Acest lucru a salvat neuronii, prevenind procesul de necroptoză.

În cadrul experimentelor, ei au implantat neuroni umani în creierul unor șoareci modificaţi genetic care fuseseră programaţi să producă amiloid în cantităţi mari. Descoperirea deschide o posibilă nouă cale de cercetare privind tratarea și prevenirea bolii Alzheimer. Ziua de 21 septembrie este dedicată luptei împotriva acestei maladii.



*https://www.science.org/doi/10.1126/science.abp9556 
https://www.bbc.com/news/health-66816268 


Notă autor:

Foto: Pixabay

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe