Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Prototip: testarea glicemiei în salivă

de Florentina Ionescu - dec. 15 2023
Prototip: testarea glicemiei în salivă

Cercetători din Canada și SUA au dezvoltat recent un prototip interesant. Este vorba despre un dispozitiv care măsoară valorile glucozei în salivă, putând fi folosit în viitor de pacienţii cu diabet zaharat (DZ) ) chiar la ei acasă.

 Concentraţiile de glucoză și ale altor biomarkeri din saliva unei persoane sunt proporţionale cu valorile din sânge. Totuși, pentru că valorile glucozei sunt ceva mai scăzute în salivă, este necesar un echipament special pentru a le măsura cu precizie.

Experţi de la Université de Sherbrooke din Quebec și de la o companie din New Jersey și-au propus să schimbe paradigma în ceea ce privește măsurarea glicemiei. Ei au folosit un biosenzor electrochimic bazat pe aptameri (E-AB). Aptamerii reprezintă secvenţe scurte de ADN cu o singură elice, creată artificial, care au capacitatea de a se lega specific de o anumită ţintă. Specialiștii au sporit sensibilitatea aptamerilor și i-au remodelat pe un electrod din aur, din interiorul unui biosenzor E-AB. Biosenzorul a fost ulterior introdus în saliva prelevată de la un grup de persoane. Senzorul a reușit să măsoare concentraţiile glucozei în salivă, oferind rezultate în doar 30 de secunde. El și-a menţinut sensibilitatea pe o perioadă de până la o săptămână. Sunt necesare mai multe cercetări în ceea ce privește prototipul și utilitatea sa în cazul persoanelor cu DZ.


Notă autor:

https://newatlas.com/medical/saliva-glucose-testing-diabetics/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe