Newsflash
ACTUALITATE Știri

Radioterapie în inspir profund (DIBH), folosită în tratarea cancerul mamar și în România

de Florentina Ionescu - oct. 30 2023
Radioterapie în inspir profund (DIBH), folosită în tratarea cancerul mamar și în România

Tehnica de radioterapie în inspir profund (DIBH) folosită în cancerul mamar reduce radiațiile cardiace cu 52%, arată cele mai recente date.

Peste o sută de paciente cu cancer de sân au fost tratate prin metoda DIBH în mai multe clinici din București și Timișoara. Este vorba de unități care fac parte dintr-o rețea pan-europeană de clinici de radioterapie. Aceasta are în prezent 15 clinici în șapte țări, printre care și România. 

Radioterapia este un tratament adjuvant indicat în cancerul mamar după o intervenție chirurgicală conservatoare, cu condiția să se țină cont de proximitatea sânului față de inimă. În tumorile aflate în sânul stâng este vital ca volumul de iradiat (adică sânul sau peretele toracic) să fie amplasat cât mai departe de inimă. Acest lucru poate fi realizat prin tehnica Deep Inspiration Breath Hold (DIBH). 

Această metodă presupune administrarea radioterapiei în timp ce pacienta își menține respirația în inspir profund, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

Cercetările arată că tehnica de iradiere DIBH, aplicată în tratamentul cancerului mamar cu ajutorul sistemului SGRT de la C-RAD, reduce radiațiile cardiace cu 52%. 

Tehnica de iradiere în inspir profund (DIBH) a fost introdusă în urmă cu aproape un an în clinicile din București și Timișoara ale Amethyst Radiotherapy România. În această perioadă, peste o sută de paciente diagnosticate cu cancer de sân au beneficiat de acest tratament avansat. 

Țintirea cu precizie a tumorilor 

Radioterapia ghidată de imagistica de suprafață (SGRT) este o tehnică de radioterapie externă care folosește tehnologia de vizualizare 3D pentru a ținti cu precizie tumorile canceroase aflate în apropierea organelor vitale și a proteja țesuturile sănătoase din jurul acestora. SGRT permite clinicienilor și specialiștilor terapeuți să aibă certitudinea livrării unui tratament mai sigur, deoarece monitorizează în timp real poziția pacientului și asigură tratamente avansate, sincronizate cu faza respiratorie a pacientului, folosind tehnica DIBH - Deep Inspiration Breath Hold. 

Deep Inspiration Breath Hold (DIBH) este o tehnică de radioterapie care implică administrarea dozei de iradiere în faza de inspir profund. Atunci când pacienta inspiră adânc, peretele toracic se extinde, iar inima se îndepărtează de zona sânului vizată pentru tratament. Astfel, prin utilizarea tehnicii DIBH, se poate minimiza sau chiar se poate reduce la zero expunerea inimii la radiații nedorite

Acest aspect este deosebit de important, având în vedere că radiațiile ionizante folosite în tratarea cancerului de sân pot crește riscul de boli cardiace ischemice ulterioare, în special la pacientele cu factori de risc cardiac preexistenți. Specialistul radioterapeut va instrui pacienta să inspire adânc și să își țină respirația timp de aproximativ 20 de secunde, repetând acest proces de mai multe ori pe durata ședinței. Administrarea iradierii în DIBH se efectuează numai dacă nu se detectează nicio mișcare în afara parametrilor planificați și numai în faza de inspir profund.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe