Newsflash
REUNIUNI

Cum, când și de ce în endoscopia digestivă

de Demostene ŞOFRON - oct. 7 2022
Cum, când și de ce în endoscopia digestivă

Cluj-Napoca a găzduit recent workshopul Digestive Endoscopy, un maraton desfășurat împreună cu experţi în domeniu.

endoscopie

Evenimentul a fost organizat de Societatea Română de Endoscopie Digestivă, sub auspiciile Societăţii Române de Gastroenterologie și Hepatologie, Institutului de Gastroenterologie și Hepatologie „Prof. dr. O. Fodor”, Academiei de Știinţe Medicale și UMF „Iuliu Haţieganu”.

Prima zi a oferit participanţilor și o întâlnire online cu prof. dr. Haruhiro Inoue (Japonia), cel care a realizat în premieră absolută miotomia pe cale endoscopică în acalazie. Intervenţii derivate din cea originală au fost efectuate pentru alte patologii de prof. dr. Mouen Khashab, șeful Centrului de Endoscopie Intervenţională de la Universitatea Johns Hopkins și de prof. dr. Jan Martinek, Praga. Alături de cei amintiţi au mai luat cuvântul prof. dr. Gyökeres Tibor (Ungaria), prof. dr. Adrian Săftoiu, prof. dr. Santo Erwin (Israel) și prof. dr. Edward Despott (Marea Britanie).

Accentul în ediţia 2022 a fost pus pe îmbunătăţirea calităţii tuturor procedurilor, după cum ne-a explicat prof. dr. Marcel Tanţău. Sunt importante și informarea corectă – atât a echipei medicale, cât și a pacientului și aparţinătorilor –, precum și urmărirea rezultatelor printr-o informatizare și un feedback corect.

În endoscopie, în activitatea noastră medicală în general, o foarte bună activitate în sala de operaţii salvează vieţi. Mulţi dintre invitaţii noștri au propus pornirea de la basic. Vârful aisbergului este procedura, este adevărat, dar nu poate fi omis deloc ceea ce se află la bază. Acest lucru ne-am dorit și doresc să-l subliniez, procedurile excepţionale se realizează numai dacă ai o corectă organizare în unitatea medicală, dacă ai o gândire medicală corectă, în care niciun aspect să nu fie omis”, a transmis prof. dr. Marcel Tanţău.

Scop diagnostic și terapeutic

Ziua de vineri, 23 septembrie, a fost dedicată procedurilor, un maraton început la primele ore ale dimineţii și terminat spre orele serii. Majoritatea au fost proceduri de endoscopie standard, de o calitate excepţională, la baza cărora au stat indicaţii precise. Au fost proceduri ecoendoscopice terapeutice, care pot schimba foarte mult calitatea vieţii pacienţilor.

Se afirmă că vrem să înlocuim anumite proceduri chirurgicale cu proceduri endoscopice. Lucrurile trebuie bine înţelese: echipa medicală este una; cel care câștigă trebuie să fie pacientul, căruia trebuie să i se ofere cele mai bune soluţii intervenţionale”, a mai spus prof. dr. Marcel Tanţău.

Au fost proceduri de anastomoză între stomac și intestin făcute eco-endoscopic rapid, în 10-15 minute, cu dispozitive noi, proceduri care nu necesită internarea pacienţilor. Eco-endoscopic au fost stabilite diag­nostice – de tumori altfel greu accesibile –, au fost făcute rezecţii endoscopice, în care s-a pornit de la și s-a pus accentul pe „cum facem, când facem, de ce facem”, urmărind rezultatele în timp.

În categoria pacienţilor care beneficiază de aceste proceduri intră cei cirotici, pacienţii cu tumori hepatice benigne, cei care necesită intervenţii bilio-pancreatice, rezecţii ale polipilor maligni colonici, pacienţi cu leziunile chistice pancreatice, cu litiază intrahepatică.

S-a discutat despre disecţia endoscopică submucosală (ESD, pentru cancerul rectal), colangiopancreatografia endoscopică retrogradă (ERCP) și ecoendoscopia EUS, ambele complementare pentru tumorile pancreatice, dar și despre puncţia-aspiraţie cu ac fin ghidată ecoendoscopic (EUS-FNA).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe