Newsflash
ACTUALITATE Știri

România are un deficit mare de neonatologi

de Cristina GHIOCA - mar. 8 2024
România are un deficit mare de neonatologi

La nivel naţional, 40% dintre posturile din Neonatologie nu sunt ocupate, arată rezultatele unei anchete sociologice realizate de Salvaţi Copiii.

Neonatologia este specialitatea cu cele mai multe posturi vacante (40%) la nivel naţional, raportat la posturile ocupate, conform unei anchete sociologice prezentate de organizaţia Salvaţi Copiii, marţi, 5 martie. Pe locul al doilea se situează posturile de asistent social. „În ceea ce privește necesarul de medici există un deficit ridicat și în Obstetrică, medici infecţioniști sau epidemiologi, la fel și în cazul psihologilor. Vedem deficite în liniile de gardă, în jurul valorii de 15-20%”, a punctat Ciprian Grădinaru, sociolog în cadrul organizaţiei Salvaţi Copiii. Studiul a vizat secţiile de neonatologie și maternităţile din 105 spitale din România. 

„Deficitul de 40% nu înseamnă că sunt 60% [de neonatologi] peste tot. Sunt zone în care medicii neonatologi lipsesc în totalitate sau aproape în totalitate. De aceea încercăm să facem în așa fel încât această reţea de centre de neonatologie avansată să poată să acopere teritoriul cât mai bine. (...) Încercăm să acredităm și alte maternităţi la nivel III, astfel încât să răspundem acestei nevoi. Avem relativ puţine maternităţi de gradul III şi încercăm să facem în așa fel încât să reușim să deschidem şi altele în zone din ţară unde lipsesc”, a declarat Alexandru Rafila (foto), ministrul Sănătăţii, cu ocazia prezentării studiului. 

O posibilă soluţie pentru diminuarea problemelor legate de resursa umană ar putea fi pregătirea suplimentară a moașelor, așa cum au făcut alte ţări, a arătat prof. dr. Diana Loreta Păun, consilier prezidenţial: „Valorizarea competenţelor acestora în special în zonele defavorizate cred că ar fi o soluţie ideală pentru acces la servicii medicale de calitate, mai ales că acum moașele beneficiază de pregătire universitară”.

 

Probleme și soluţii

Rata mortalităţii infantile a crescut în anul 2022, ajungând la 5,7%, de la 5,2% în 2021. Unul dintre factorii care influenţează această cifră îl constituie sarcinile neinvestigate. „În 2022, 26,4% dintre femeile gravide n-au avut nicio consultaţie prenatală. Lipsa acestora duce la creșterea mortalităţii perinatale, a morbidităţii, a mortinatalităţii, a deceselor în 0-6 zile [de la naștere]. Peste 60% dintre cei decedaţi în această perioadă sunt prematuri”, a explicat prof. dr. Silvia Stoicescu, președinta Asociaţiei de Neonatologie din România (ANR). Dintre prematuri, o provocare o constituie îngrijirea celor la limita viabilităţii. Aceștia determină 40% din cazurile de mortalitate infantilă, a adăugat președinta ANR. 

Aceasta a prezentat și o serie de propuneri pentru îmbunătăţirea calităţii actului medical: „Propunem ierarhizarea maternităţilor și restructurarea secţiilor de neonatologie în funcţie de populaţia asistată, (...) adaptarea legislaţiei la copiii la limita viabilităţii, instruirea neonatologilor în POCUS și ecografie neonatală, dotarea cu echipamente specifice populaţiei asistate în funcţie de gradul maternităţilor – nu suntem toţi egali și nu îngrijim toţi aceeași categorie de nou-născuţi –, suplimentarea centrelor de chirurgie neonatală cu asistenţă postoperatorie”. 

În 7% din totalul nașterilor din România mama este minoră, iar în 1% din cazuri are sub 15 ani.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe