Newsflash
ACTUALITATE Știri

Se dublează cotizația la Colegiul Medicilor din România

de Magdalena Tănăsescu - sept. 22 2023
 Se dublează cotizația la Colegiul Medicilor din România

Membrii Colegiului Medicilor din România care exercită profesia de medic sau care ocupă o funcţie în baza calităţii de medic vor avea, de la 1 ianuarie 2024, obligaţia de a achita lunar cotizaţia de membru în cuantum de 100 de lei.

Decizia de dublare a cuantumului cotizației survine ca urmare a publicării îMonitorul Oficial din 21 septembrie 2023, a Deciziei nr. 17/2023 privind stabilirea cuantumului cotizației de membru al Colegiului Medicilor din România.

Potrivit prevederilor deciziei, medicii rezidenţi au obligaţia de a achita lunar cotizaţia de membru în cuantum de 50 lei. De asemenea, medicii care nu desfăşoară activitate medicală şi doresc să îşi păstreze calitatea de membru al Colegiului Medicilor din România au obligaţia de a achita lunar o cotizaţie în cuantum de 5 lei.

Sunt scutiţi de plata cotizaţiei: a) medicii care au solicitat suspendarea calităţii de membru al Colegiului Medicilor din România, pe durata suspendării; b) medicii cărora li s-a aplicat sancţiunea de suspendare a calităţii de membru, pe perioada suspendării; c) medicii care au statutul de veterani de război; d) medicii deţinuţi sau internaţi din motive politice, aflaţi în situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1) şi (2) din Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, cu modificările şi completările ulterioare.

La rândul lor, medicii cetăţeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat aparţinând Spaţiului Economic European sau ai Confederaţiei Elveţiene, stabiliţi în unul dintre aceste state, care au solicitat şi au obţinut, în condiţiile legii, calitatea de membru al Colegiului Medicilor din România, sunt obligaţi la plata cotizaţiei în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii români.

Medicii cetăţeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat aparţinând Spaţiului Economic European sau ai Confederaţiei Elveţiene, stabiliţi în unul dintre aceste state, care prestează temporar servicii medicale pe teritoriul României, sunt exceptaţi de la obligaţia de plată a cotizaţiei.

La data intrării în vigoare a noii decizii, respectiv 1 ianuarie 2024, se va abroga Decizia Consiliului Național al Colegiului Medicilor din România nr. 5/2008, privind stabilirea cuantumului cotizației de membru.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe