Newsflash
ACTUALITATE Știri

Spitalul „Pius Brînzeu”, proiect pentru reducerea riscului de infecții nosocomiale

de Florentina Ionescu - dec. 22 2023
Spitalul „Pius Brînzeu”, proiect pentru reducerea riscului de infecții nosocomiale

Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara anunță semnarea unui contract de finanțare.

Este vorba de contractul nr. 754/151/NOZO/19.09.2023 pentru proiectul cu titlul „Reducerea riscului de infecții nosocomiale la SCJU Timișoara”, în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Contractul se referă la Componenta 12 – Sănătate, Investiția 2. Dezvoltarea infrastructurii spitalicești publice, Investiția specifică: I2.4. Echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale. 

Obiectivul proiectului constă în modernizarea infrastructurii SCJU „Pius Brânzeu” Timișoara și în dotarea cu echipamente si materiale necesare pentru prevenirea, diagnosticul și tratamentul infecțiilor asociate asistenței medicale (IAAM), se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

Obiectivele specifice ale proiectului sunt: 

1. Realizarea unui sistem integrat de control microbiologic al aerului în cadrul Compartimentului de Politraumatologie și ATI – Traumă din cadrul clădirii Casa Austria a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” din Timișoara. 

2. Asigurarea capacității de testare, diagnostic și stabilire terapie, ca baza pentru orientarea clinică, prin dotarea cu o linie automată de microbiologie de ultimă generație pentru identificarea microorganismelor și efectuarea antibiogramelor, care va conduce automat la monitorizarea IAAM (infecțiile asociate asistenței medicale), monitorizarea tendințelor, inclusiv apariția focarelor epidemice și în final creșterea calității serviciilor medicale. 

3. Dotarea stației de sterilizare, a blocurilor operatorii și a secțiilor cu risc crescut din cadrul spitalului (provenite din contact direct și/sau cu transmitere respiratori sau prin aerosoli) pentru dezinfecția aerului și a suprafețelor, echipamente de sterilizare și protecție, pentru asigurarea asepsiei, în vederea prevenirii infecțiilor asociate asistenței medicale și reducerii vulnerabilităților SCJU Timișoara. 

4. Implementarea standardelor EUCAST la nivel SCJU „Pius Brânzeu” Timișoara, prin actualizarea procedurilor existente și instituirea unui proces de educație continuă a personalului, în vederea supravegherii rezistenței la antibiotice prin elaborarea de ghiduri pentru stabilirea antibioterapiei empirice, participarea la elaborarea politicii locale de utilizare a antibioticelor prin adaptarea ghidurilor naționale la nivelul unității sanitare, monitorizarea bacteriilor MDR (multi drog rezistente), identificarea trendurilor de rezistență la antibiotice. 

5. Asigurarea unui management eficient al proiectului prin intermediul UIP și al asistenței externe conform resurselor asumate prin cererea de finanțare; 

6. Asigurarea vizibilității proiectului, respectiv campanie de informare și conștientizare a populației privind investiția în prevenirea, diagnosticul și tratamentul infecțiilor asociate asistenței medicale și a finanțării nerambursabile în conformitate cu MIV pentru PNRR. 

Valoarea totală a proiectului este 35.312.463,24 lei cu TVA, din care: 

  • valoarea eligibilă din PNRR (fără TVA) – 29.674.338,86 lei;
  • valoarea TVA aferentă cheltuielilor eligibile din PNRR – 5.638.124,38 lei;

Data începerii proiectului este 19 septembrie 2023. Data finalizării proiectului este 2 mai 2024. 


Notă autor:

Arhivă foto Viața Medicală

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe