Newsflash
Știri

55.000 de români suferă un AVC ischemic într-un singur an

de Dorina Novac - oct. 29 2020
55.000 de români suferă un AVC ischemic într-un singur an

Anual, în România, un număr de 55.000 de persoane suferă un AVC ischemic, 10.000 de persoane un AVC hemoragic și 3.250 o hemoragie subarahnoidiană.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății (MS), accidentele vasculare cerebrale (AVC) reprezintă a doua cauză de mortalitate la nivel global, după boala cardiacă ischemică și principala cauză de dizabilitate.

accident vascular cerebral

Sursa citată precizează că Ministerul Sănătății a realizat un nou pas important în tratarea pacienților cu AVC prin aprobarea unei proceduri operaționale pilot privind prenotificarea în cazul pacienților cu accident vascular cerebral acut.

Procedura a foat aprobată prin Ordin al ministrului Sănătății și se va implementa la nivelul unităţilor sanitare din București care derulează AP-AVCAc.

„Conform protocolului național dedicat tratamentului intervențional al pacienților cu AVC acut, întreg lanțul operațional care are drept scop transportul cât mai rapid la cea mai apropiată unitate spitalicească aptă să efectueze o procedură de revascularizare se inițiază la preluarea apelului de urgență de către operatorii 112. Aceștia vor dirija apelul către dispeceratul Serviciilor de Ambulanță”, se arată în comunicat.

Ministerul Sănătății precizează că pentru programul pilot, în municipiul București, dacă personalul ambulanței, la sosirea la pacient, va menține suspiciunea unui AVC, atunci se va anunța imediat dispeceratul care va declanșa codul AVC și va contacta cel mai apropiat din cele 7 spitale capabile să ofere tratament de revascularizare inclus în AP-AVC (Spitalul Universitar de Urgență București, Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, Spitalul Universitar de Urgență Elias, Spitalul de Urgență Militar Central, Institutul Național de Boli Cerebrovasculare, Spitalul Clinic Colentina, Spitalul Clinic Fundeni).

„Spitalul are obligația ca, până la sosirea pacientului, să pregătească echipa de intervenție, astfel încât pacientul să poată benrficia de servicii medicale de specialitate într - un timp optim”, informează sursa citată.

Ministerul Sănătății a derulat în perioada 2011- 2014 un program pilot, în opt spitale, și derulează din anul 2015 acțiunea prioritară AP-AVC prin care finanțează tratamentul de reperfuzie al AVC ischemic: farmacologic (alteplază) și endovascular (kit-uri de trombectomie/trombaspiratie) precum si tratamentul endovascular al hemoragiei subarahnoidiene determinate de ruptura anevrismală.

Totodată, în cursul anului 2019, Ministerul Sănătății a extins AP-AVC, de la 10 centre la nivel național la 43 de centre, ceea ce  a dus la o creștere semnificativă a numărului de pacienți cu AVC ischemice tratați prin metode de revascularizare la nivel național.

Rata de pacienți tratați a crescut de la 0.8% în 2017 și 1.2% în 2018 la 4.11% în 2019.

Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral este marcată anual pe 29 octombrie 2020.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe