Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Aproximativ 25.000 de cutii de Euthyrox vor ajunge în farmacii începând cu 28 septembrie

Viața Medicală
Dorina Novac vineri, 25 septembrie 2020, ora 10:56

Asociația Distribuitorilor de Medicamente anunță punerea pe piață a Euthyrox 100 mcg din import paralel, pentru atenuarea lipsei medicamentului originar distribuit direct.

Potrivit unui comunicat de presă, o cantitate de aproximativ 25.000 de cutii de Euthyrox vor fi importate paralel în România în următoarea perioadă, primele cantități urmând a fi distribuite în farmacii începând cu 28 septembrie 2020.

Euthyrox
Sursă imagine: Pixabay

 

Aceste cantități vor asigura necesarul pe 3 luni a 12.500 de pacienți sau pe o lună a 37.500 de pacienți.

Medicamentele importate paralel nu sunt compensate în România, spre deosebire de alte state europene, prin urmare Euthyrox din import paralel va putea fi achiziționat din farmacii doar la preț cu amănuntul, nefiind decontat de stat.

Noua formulare a Euthyrox comprimate – fără lactoză - este disponibilă din 2019 în 21 de state europene iar din octombrie 2019 și în România.

Asociația Distribuitorilor de Medicamente ( ADEM) precizează că pacienții și farmaciile au început a percepe discontinuități în aprovizionare cu acest medicament din martie 2020, pacienții cu boli tiroidiene fiind afectați și în prezent de această lipsă, cu toate că producătorul a suplimentat cantitățile livrate în mod obișnuit.

„În prezent, ne aflăm, cu una dintre companiile distribuitoare angro membră a ADEM și Deținător al Autorizației de Import Paralel, la finalul procedurilor de punere pe piață a Euthyrox 100 mcg, cutii a 50 de comprimate (formularea veche, cu lactoză) importat paralel din Italia. Autorizația de import paralel a fost emisă de către ANMDMR în 13 iulie 2020”, se arată în comunicatul de presă.

ADEM menționează că deținătorul Autorizației de Import Paralel al Euthyrox 100 µg comprimate din Italia a reambalat medicamentul pentru a fi pus pe piață în România, conform procedurilor legale în vigoare privind etichetarea și serializarea, aplicabile pentru medicamentele importate paralel.

Prețul Euthyrox importat paralel este același cu al Euthyrox importat direct în România și a fost publicat în Monitorul Oficial în 10 septembrie 2020.

„Având în vedere faptul că o cutie cu 50 de comprimate asigură tratamentul unui pacient pe o durată de 1,5 luni, rugăm pacienții să nu achiziționeze cantități mai mari decât necesarul pe maxim 3 luni, astfel încât cantitățile totale disponibile în piață, atăt de Euthyrox 100 mcg formula fără lactoză, cutii a 100 de comprimate, distribuită direct de producător cât și Euthyrox 100 mcg formula cu lactoză, importată paralel, cutii a 50 de comprimate, să poată fi distribuite către cât mai mulți pacienți”, transmite ADEM.

Pentru a evita orice confuzie în rândul pacienților în cauză și având în vedere riscul de dezechilibre tiroidiene și reacții adverse asociate tranziției de la formularea nouă comercializată în prezent în România (fără lactoză) la cea veche (cu lactoză) din import paralel și/sau invers, o comunicare adecvată către profesioniștii din domeniul sănătății și pacienți va fi publicată pe site-ul ANMDMR, la secțiunea „Anunțuri medicamente de uz uman”, va fi transmisă Colegiului Medicilor din România, Societății Române de Endocrinologie iar o fișă de informare a pacientului va însoți fiecare cutie de Euthyrox 100 mcg ce va fi eliberată din farmacii către pacienți.

Pacienții vor administra în același mod ambele formule dar cei cu cancer tiroidian, cu boală cardiovasculară, femeile gravide, copiii și vârstnicii trebuie să acorde o atenție deosebită la schimbarea de pe o formulă pe alta.

Etichete: Euthyrox ADEM ANMDMR Euthyrox 100 mcg

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.