Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Pandemia amână vacanța de iarnă a românilor

Viața Medicală
Cristina GHIOCA duminică, 27 decembrie 2020, ora 16:55

Unul din cinci români declară că și-a anulat vacanța de iarnă din cauza pandemiei de COVID-19 sau au amânat-o pentru perioada când situația epidemiologică se va îmbunătăți.

rm293-360-mckinsey-156-paeng-01_1Pandemia a modificat stilul de viață și obiceiurile românilor, arata datele sondajului publicat de IRES la 26 decembrie.

Potrivit rezultatelor, unul din cinci români au declarat că și-au anulat vacanța din această iarnă din cauza pandemiei sau au amânat-o pentru perioada când situația epidemiologică se va îmbunătăți.

Doar 5% dintre români vor mai pleca totuși în vacanță, cei mai mulți în țară, iar 12% dintre ei în străinătate.

Mai puține cumpărături și socializare

Modificări au suferit și obiceiurile de cumpărături ale acestora dar și viața lor socială.

Dacă în luna iulie, atunci când a fost realizat precedentul sondaj IRES, 13% dintre români declarau că merg zilnic la cumpărături, acum doar 7% mai fac acest lucru, crescând ușor numărul celor care merg la cumpărături o dată pe săptămână, de câteva ori pe lună sau chiar mai rar.

De asemenea, 12% dintre respondenți spun că nu merg deloc la cumpărături, de coșul zilnic ocupându-se altcineva.

Dorința de socializare a oamenilor a scăzut și ea. În prezent, doar 8% dintre români spun că au participat la o petrecere cu prietenii sau familia în ultimele 2 săptămâni, față de 15% în iulie și 4% susțin că au participat la o adunare în aer liber. Constant rămâne însă numărul celor care merg la biserică sau la serviciu.

Gestionarea pandemiei, nesatisfăcătoare

Chiar dacă românii respectă măsurile de protecție instituite de autorități, mulți dintre ei se arată nemulțumiți de felul în care a fost gestionată pandemia în țara noastră.

Doar 28% dintre respondenți susțin că sunt foarte și destul de mulțumiți de politica economică a Guvernului de la debutul pandemiei, în timp ce 60% spun că sunt nemulțumiți.  

În scădere față de iulie este și gradul de mulțumire privind măsurile pentru protecția populației (44% în decembrie vs. 48% în iulie).

Sondajul publicat ieri, face parte din demersul IRES de a monitoriza constant impactul pandemiei asupra societății românești.

La cercetare au participat 1.145 de persoane cu vârsta de cel puțin 18 ani, aceasta fiind realizată în perioada 12-14 decembrie a.c. 

 

 

Etichete: pandemie covid-19 craciun in pandemie masuri coronavirus utilizare masca SARS-Cov-2 IRES

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.