Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Planul de acțiune în astm, extrem de important

Viața Medicală
Florentina Ionescu joi, 7 mai 2020, ora 17:18

Pacienții cu astm trebuie să știe ce pot face în contextul actual, când nu este recomandat să meargă la spital. Tocmai de aceea, accentul se pune pe rolul medicilor de familie, mai ales în contextul pandemiei de COVID-19.

astm plan de actiune pacient

Invitată la o transmisie live desfășurată în mediul online, pentru a marca Ziua Mondială a Astmului (5 mai), dr. Carmen Bușneag, medic primar, medicină de familie, membră în Grupul RESPIRO al Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF), a explicat care este abordarea în cazul pacienților cu astm:

„Să nu uităm că, într-adevăr, cabinetele medicilor de familie au funcționat în permanență, medicii de familie nu au lipsit nici măcar o zi de la cabinete, au fost disponibili pacienților lor , au răspuns practic la orice oră din zi și din noapte întrebărilor pacienților. Au existat cazuri concrete de pacienți cu astm care s-au decompensat”.

Potrivit medicului citat, pacientul trebuie să aplice ceea ce medicii numesc „planul de acțiune în astm”, pe care orice pacient diagnosticat cu această boală cronică trebuie să îl aibă pus la punct.

„Acest plan este structurat întocmai ca un semafor cu verde, galben și roșu, iar pacientul trebuie să știe ce are de făcut în fiecare moment. Ce este deosebit de important acum este ca pacientul să nu intre în panică. (...) Medicul de familie îl poate liniști [telefonic – n.r.], îl poate lămuri, îl poate canaliza către tratament”, a subliniat dr. Carmen Bușneag.

Anxietatea și îngrijorarea pot declanșa o criză de astm

Medicul de familie a povestit în cadrul transmisiunii live online de Ziua Mondială a Astmului că, din experiența sa în practica medicală, nu a avut niciun pacient în situația de a necesita îngrijiri de urgență pe motiv că are o criză de astm („semaforul” amintit de dânsa să fie pe roșu) în toată această perioadă de pandemie și de izolare a pacientului astmatic. Toate cazurile, spune medicul, au fost gestionate discutând cu pacienții, care și-au continuat tratamentul.

„Noi trebuie să identificăm care sunt factorii triggeri (declanșatori) care i-au determinat o posibilă criză de astm acelui pacient. Cred că cele mai frecvente lucruri sunt anxietatea, îngrijorarea, de multe ori panica pe care o resimt persoanele cu astm, dar pacienții trebuie să știe că nu se poate întâmpla nimic rău și că trebuie să aibă pregătită medicația. Ei trebuie să țină în permanență legătura cu medicul de familie”, a subliniat dr. Carmen Bușneag la conferința online.

Sursa foto: www.rawpixel.com

Etichete: ziua mondiala a astmului tratament astm astm alergic astm bronșic astm

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.