Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Prof. Dr. Alexandru Rafila, despre dezvoltarea unui vaccin pentru COVID-19: „Studiile de siguranță sunt pe primul loc”

Viața Medicală
Florentina Ionescu miercuri, 22 aprilie 2020, ora 10:02

La jumătatea acestei luni, prof. dr. Alexandru Rafila şi dr. Sandra Alexiu au discutat pe tema pandemiei de COVID-19. Printre subiectele discutate de cei doi experți în cadrul unui interviu exclusiv pentru medici, pe platforma Medichub, s-a aflat și dezvoltarea unui vaccin pentru COVID-19 în următorii ani.

alexandru rafila2 

Președintele Societății Române de Microbiologie (SRM), profesorul Alexandru Rafila, a punctat la începutul discuției cu dr. Sandra Alexiu că se cunoaște secvența genetică a noului coronavirus SARS-CoV-2 și că acest virus este susceptibil la numeroase mutații.

Totodată, expertul SRM a subliniat că această pandemie va putea fi întreruptă în momentul în care va apărea un vaccin care să fie eficace și sigur.

Citește și: COVID-19: 26 de companii farma sunt în cursa pentru dezvoltarea vaccinurilor și medicamentelor

În ceea ce privește etapele de dezvoltare ale unui vaccin pentru COVID-19, dr. Alexandru Rafila a explicat pe platforma MedicHub care sunt diferențele în ceea ce privește studiile clinice:

„În faza întâi a trialurilor clinice care se fac pe subiecți umani – pe un număr mic de subiecți umani – vaccinurile, după ce au trecut de faza de testare pe animal, sunt administrate omului pentru a fi siguri că nu fac rău și că beneficiile terapeutice eventuale sunt în mod evident mult mai mari decât reacțiile adverse pe care ar putea să le producă”. 

Potrivit președintelui SRM, aceasta este o etapă esențială, „pentru că nimeni nu dezvoltă un vaccin care în principiu este administrat unui număr foarte mare de oameni (...) dacă acest produs biologic nu este sigur. Deci studiile de siguranță sunt pe primul loc”.

Sursa foto: https://www.facebook.com/srmicro/

Etichete: Alexandru Rafila vaccinuri coronavirus vaccinuri de tip ARNm vaccin impotriva COVID-19 vaccin coronavirus vaccin

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.