Newsflash
Știri

Reevaluarea duratei tratamentului pentru infecţiile urinare joase

de Dr. Mădălina Badea - iun. 19 2020
Reevaluarea duratei tratamentului pentru infecţiile urinare joase

Durata tratamentului cu anumite antibiotice în cistita acută necomplicată la femei ar putea fi scurtată, cu obţinerea aceleiași eficienţe terapeutice și cu diminuarea reacţiilor adverse, arată o metaanaliză a 61 de studii publicată în The Lancet Infectious Diseases*.

În cadrul metaanalizei, specialiștii au obţinut date privind tratamentul cu pivmecilinam și cu fluoroquinolone de generaţia III sau IV. Trei zile de tratament cu pivmecilinam au fost la fel de eficiente ca regimurile de cinci sau șapte zile, în timp ce doza unică de sparfloxacin sau gatifloxacin induce un răspuns clinic și antimicrobian similar tratamentului de trei zile. Deși mai multe studii au indicat eficienţa regimurilor antibiotice mai scurte, ghidurile actuale nu reflectă întocmai aceste recomandări.

Date sugestive pentru pivmecilinam și fluoroquinolone

În cadrul acestui studiu a fost evaluată eficienţa clinică și antimicrobiană a numeroase regimuri terapeutice cu amoxicilină/ clavulanat, cefalosporine de generaţia I și III, fosfomicină, fluoroquinolone de generaţia II, III sau IV, nitrofurantoin, pivmecilinam, trimetoprim și sulfometoxazol, cu durate de la una până la șapte zile. Datele obţinute pentru alte antibiotice, în afară de pivmecilinam și fluoroquinolonele de generaţia III sau IV, au fost mai puţin sugestive, deși regimul de trei zile cu nitrofurantion, trimetoprim sau dozele unice de cefalosporine de generaţia I sau III ar putea fi opţiuni viabile care merită investigate în continuare.

Pe lângă îmbunătăţirea raportului eficienţă-toxicitate, aceste regimuri reduse sunt mai avantajoase din punct de vedere economic și scad riscul apariţiei rezistenţei microbiene.


Notă autor:

*https://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(20)30121-3/fulltext

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe