Newsflash
Știri

Solicitare: zile libere pentru părinții care lucrează în sectorul sanitar

de Florentina Ionescu - aug. 18 2020
Solicitare: zile libere pentru părinții care lucrează în sectorul sanitar

Federația „Solidaritatea Sanitară” din România solicită în continuare zile libere pentru supravegherea copiilor, pentru salariații din Sănătate, în cazul suspendării activității școlare în contextul pandemiei de COVID-19.

Proiectul de Ordonanță de Urgență a Guvernului care va reglementa acordarea zilelor libere pentru supravegherea copiilor cuprinde solicitarea Federației „Solidaritatea Sanitară”:

  • în cazul familiilor în care ambii părinți lucrează în sectorul sanitar
  • sau în sectorul sanitar și într-un alt într-un sector supus interdicției.

zile libere parinti sistemul sanitar

În aceste situații, unul dintre părinți poate beneficia de zile libere pentru supravegherea copiilor.

„Acest drept este aplicabil și în cazul familiilor monoparentale”, se arată într-un mesaj al Federației, publicat pe pagina oficială de Facebook.

Solicitarea publică a Federației „Solidaritatea Sanitară”, spun reprezentanții acesteia, a fost reluată având în vedere experiența din primăvară.

Aceeași solicitare au avut-o membrii Federației „Solidaritatea Sanitară” și în primăvară, completată de soluții alternative, precum asigurarea supravegherii în creșe; rețele de babysitter, „atunci când toți salariații din Sănătate au fost privați de acest drept, lăsând familiile în care ambii părinți lucrau în sistem fără soluții pentru proprii copii”, se arată în același mesaj postat pe rețeaua de socializare antemenționată.

Copiii salariaților din Sănătate, pe primul plan

Într-o altă postare a Federației „Solidaritatea Sanitară” s-a atras atenția că această situație nu trebuie să se mai repete în toamnă, odată cu începerea școlilor.

„La începutul primăverii, atunci când activitatea școlară a fost întreruptă pe fondul epidemiei COVID-19, salariaților din Sănătate le-a fost interzis prin lege dreptul la zile libere pentru supravegherea copiilor”, se arată pe pagina organizației.

La acel moment, Federația „Solidaritatea Sanitară” a demarat o campanie publică, sesizând autoritățile pentru găsirea unei soluții pentru familiile salariaților din Sănătate în care ambii părinți lucrau în sistemul sanitar sau în două dintre sectoarele supuse acestor interdicții.

„Sesizăm public și cerem și acum Guvernului, în cazul în care va emite un act normativ care să prevadă zile libere acordate salariaților pentru supravegherea copiilor să prevadă ca unul dintre părinții care lucrează în sistemul sanitar, la cerere, să beneficieze de aceste zile! Situația din primăvară creată de guvern nu trebuie să se repete, uitând de copiii salariaților din Sănătate!”, arată reprezentanții federației.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe