Newsflash
OPINII

Zile libere pentru ocazii speciale

de Drd. Rareș Voroneanu - sept. 22 2023
Zile libere pentru ocazii speciale

Asemănător angajaţilor din alte domenii, profesioniștii din domeniul sanitar au dreptul de a beneficia de zile libere în ocazii speciale precum: nașterea unui copil, decesul unei persoane apropiate ori căsătoria.

De interes în acest sens sunt dispoziţiile pe care le regăsim în Codul Muncii. Potrivit art. 152, „(1) În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă. (2) Evenimentele familiale deosebite și numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern”.

Așadar, din perspectivă legislativă, avem în vedere următoarele facilităţi acordate angajaţilor: 5 zile libere în situaţia în care salariatul se căsătorește și 2 zile libere în cazul căsătoriei unui copil al salariatului; 10 zile libere pentru situaţia în care salariatul devine tată – la acestea se pot adăuga încă 5 în cazul în care tatăl urmează un curs de puericultură; 3 zile libere în cazul în care decedează soţul, soţia, un părinte, copilul, socrii; o zi liberă în cazul în care decedează sora,  fratele ori bunicul salariatului din sistemul sanitar; o zi liberă pentru cazul în care se donează sânge 5 zile libere pentru cazul în care salariatul se mută cu domiciliul într-o altă localitate, dar își păstrează raporturile de muncă cu actualul angajator; 30 de zile libere (însă fără plată) pentru pregătirea susţinerii unei lucrări de diplomă în cadrul învăţământului superior. 

Este important de menţionat că zilele libere acordate prin intermediul contractului colectiv de muncă nu reprezintă o situaţie de suspendare a contractului individual de muncă. Acest lucru înseamnă și că, în mod automat, drepturile salariale pe care le are un angajat nu vor fi afectate.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe