Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Studiu RASCI: 65% dintre români urmează sfatul medicului

Viața Medicală
Dorina Novac vineri, 21 februarie 2020, ora 13:30

Consumatorii de medicamente eliberate fără prescripție medicală sunt mai conștienți și mai informați față de 2017, arată un studiu despre automedicație prezentat de RASCI.

Studiul a fost realizat pentru Asociația Română a Producătorilor de medicamente fără prescripție, suplimente alimentare și dispozitive medicale (RASCI) de către compania de cercetare de piață IPSOS.

Lansarea cercetării face parte din campania educațională „Despre sănătate, cu responsabilitate” derulată împreună cu partenerii instituționali și asociații reprezentantive.

Potrivit directorului executiv RASCI, Diana Mereu, automedicația responsabilă implică un consumator informat, educat și responsabil, care știe să facă diferența între momentele în care poate să-și gestioneze singur sănătatea, și cele în care trebuie să consulte un specialist –, un medic sau un farmacist.

Ne dorim ca pacienții și consumatorii să fie conștienți că starea lor de sănătate depinde, în primul rând, de ei și că înainte de a folosi orice medicament, să se informeze corect și din surse care sunt validate anterior de către medici sau de către farmaciști”, a spus, în cadrul conferinței, Diana Mereu.

De asemenea, aceasta a precizat că 65% dintre români urmează sfatul medicului atunci când își gstionează simptomele afecțiunilor minore.

sudiu

93% citesc prospectul

Mai mult, cercetarea arată că 93% dintre respondenți citesc prospectul unui produs, iar 15% citesc prospectul doar prima dată când cumpără un produs fără rețetă.

Cu toate acestea, nu toate informațiile incluse în prospect prezintă același nivel de interes în rândul utilizatorilor, aceștia fiind interesați, în principal, de modul de administrare și dozaj (84%) și efecte secundare (80%), în timp ce restul sunt citite doar de aproximativ jumătate dintre respondenți.

Mesajul cu care am plecat la drum în această campanie educațională este că medicamentele fără prescripție medicală, suplimentele alimentare și dispozitivele medicale pentru îngrijire personală pot fi o opțiune eficientă pentru îngrijirea sănătății dacă se utilizează în mod responsabil. Ne-am asumat această campanie pe termen lung, deoarece ceea ce ne-am dorti de la început să facem prin intermediul campaniei educaționale a fost să schimbăm o paradigmă”, a precizat Diana Mereu.

Același studiu relevă faptul că medicul reprezintă principala sursă de informare atunci când se confruntă cu afecțiunile minore, privind tratamentul cu produse care se eliberează fără prescripție medicală (65%). Farmaciștii sunt cea de-a doua sursa la care apelează românii (60%).

Sondaj 2

Peste 60% au în casă medicamente

Studiul IPSOS, comandat de RASCI, mai relevă faptul că 68% dintre cei intervievați au în casă medicamente OTC, suplimete alimentare, precum și dispozitive medicale pentru îngrijirea personală.

„Peste 60% dintre pacienții pe care i-am intervievat au acasă o cutie cu medicamente OTC, suplimente alimentare, dispozitive medicale pentru îngrijire personală. Predomină medicamentele pentru răceală și gripă, vitamine și minerale, analgezice. Cumva, resturile rămase din tratamentele anterioare”, a precizat Roxana Bleoaja, Head of Qualitative Research, IPSOS România.

Prezent la eveniment, dr. farm. Răzvan Prisada, vicepreședinte al Colegiului Farmaciștilor din România a vorbit despre mesajul campaniei „Despre sănătate cu responsabilitate” și a subliniat că atât pacientul, cât și farmacistul trebuie să fie bine informat.

Colegiul Farmaciștilor a sprijinit și sprijină în continuare această campanie. De fapt, mesajul vine din titlul campaniei care se numește Despre sănătate cu responsabilitate. Noi avem nevoie să fim corect informați. Noi trebuie să fim cei care știu mesajul corect”, a declarat dr. farm. Răzvan Prisada.

RASCI, ca entitate reprezentativă pentru segmentul de medicamente fără prescripție medicală, suplimente alimentare și dispozitive medicale pentru îngrijire personală, susține administrarea responsabilă și avizată prin informarea corectă și educarea pacienților şi consumatorilor din România.

Etichete: studiu consumatorii de medicamente automedicatie medicament OTC

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.