Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Terapie nouă compensată pentru pacienții cu forme rare de cancer pulmonar

Viața Medicală
Dorina Novac vineri, 3 iulie 2020

Din luna iunie, pacienții cu cancer pulmonar fără celule mici (CPNMC) ALK-pozitiv (kinaza limfomului anaplazic) pot opta pentru un tratament țintit și compensat integral prin Programul Național de Oncologie.

Terapia este aprobată în 88 de țări ca tratament de primă linie, cu administrare orală, pentru persoanele cu cancer pulmonar fără celule mici cu fuziunea genei ALK- pozitivă, în stadiu avansat.

terapie cancer
Sursă imagine: unsplash.com

 

Potrivit unui comunicat de presă, aproximativ 85% dintre cazurile de cancer pulmonar sunt de tipul cancer pulmonar fără celule mici, iar dintre acestea circa 5% sunt din categoria ALK-pozitiv (kinaza limfomului anaplazic).

Pacienţii sunt mai degrabă atipici pentru categoriile de risc ale cancerului pulmonar, având vârsta sub 50 de ani (50% dintre ei) și fiind nefumători (70% dintre ei).

În România, se estimează că aproximativ 136 de pacienți ar suferi de această formă de cancer pulmonar.

„Acest nou tratament, destinat pacienților cu neoplasm pulmonar non-microcelular ce prezintă fuziunea genei ALK, oferă acestora o supraviețuire mai îndelungată fără semne de boală și reduce riscul apariției metastazelor cerebrale”, a declarat Polixenia Iorga, medic primar Oncologie Medicală, Spitalul Universitar de Urgență București.

Sursa citată precizează că în fiecare an cancerul pulmonar provoacă 1,59 milioane decese la nivel mondial, mai mult decât orice alt tip de cancer.

Etichete: tratament tintit cancer pulmonar Programul Național de Oncologie

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.