Newsflash
Știri

Variaţiile titrului de anticorpi anti-SARS-CoV-2 la personalul medical

de Dr. Mădălina Badea - sept. 25 2020
Variaţiile titrului de anticorpi anti-SARS-CoV-2 la personalul medical

Titrul de anticorpi anti-SARS-CoV-2 evaluat la personalul medical din Nashville, Tennessee a scăzut pe parcursul a 60 de zile, 58% dintre seropozitivi devenind seronegativi în acest interval de timp, cu o proporţie mai mare de negativare în rândul asimptomaticilor.

Un studiu publicat recent în JAMA a evaluat scăderea nivelului anticorpilor împotriva SARS-CoV-2 în rândul personalului medical de la Vanderbilt University Medical Center, ţinând cont de riscul posibil de reinfectare al acestora. Au fost incluși 249 de voluntari, majoritatea femei (64,5%), caucazieni (91,6%), cu vârsta medie de 33 de ani. Participanţii includeau 42,2% asistente medicale, 34,5% medici, 6,8% tehnicieni de radiologie și 16,5% alte categorii de personal medical.

        Voluntarii înscriși în acest studiu au completat un chestionar privind simptomele de infecţie virală prezentate începând cu 1 februarie 2020 (febră, tuse, dispnee, mialgii, faringodinie, vărsături, diaree, disgeuzie, anosmie) și au fost supuși recoltării de sânge pentru determinarea titrului de anticorpi atât între 3 și 13 aprilie 2020, cât și 60 de zile mai târziu, între 2 și 27 iunie 2020.

Imunitate pe termen scurt

        Dintre aceștia, 19 persoane (7,6%) au avut niveluri detectabile de anticorpi la debutul studiului. La opt dintre ei (42%) s-a menţinut cantitatea de anticorpi peste nivelul-prag de seropozitivitate la 60 de zile, iar 11 au devenit seronegativi (58%).

        Astfel, nivelul de seropozitivitate s-a modificat de la 7,6% la debut (19/249) la 3,2% după 60 de zile (8/249). Șase dintre cei opt voluntari (75%) care au rămas seropozitivi au raportat simptome sugestive înainte de prima recoltare de sânge. Doar cinci dintre cei 11 participanţi (45%) la care nivelul de anticorpi a scăzut sub pragul de seropozitivitate au prezentat simptome sugestive înainte de prima vizită de recoltare.

        Titrul de anticorpi a scăzut la toţi participanţii, inclusiv la cei ce s-au menţinut seropozitivi.

        Astfel, studiile care evaluează rata de imunizare a populaţiei ar putea subestima valoarea reală, ţinând cont de nivelul tranzitor de anticorpi asociat acestei infecţii. De asemenea, fereastra optimă pentru donatorii de plasmă ar putea fi limitată.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe